Erdogan boos over afwijzen visum

De Turkse premier Erdogan is tijdens een bezoek in Duitsland in aanvaring gekomen met zijn ambassadeur.

Bij een ontmoeting met Turkse Duitsers klaagde een vrouw dat de Turkse ambassade haar geen visum wilde geven omdat ze een hoofddoek droeg. Toen de ambassadeur een woedende Erdogan uitlegde dat zijn ambassade op instructie van Ankara geen pasfoto's mag accepteren waarop het gezicht niet duidelijk is te zien, repliceerde Erdogan dat er dan nieuwe instructies zouden volgen.

De woordenwisseling, die op de Turkse televisie te zien was, heeft het gezag van ambassadeurs en dus van de Republiek ondermijnd, aldus de CHP.

Het incident onderstreept dat de verhoudingen in Turkije tussen de regerende AK-partij van premier Erdogan, die zijn wortels in het moslim-fundamentalisme heeft, en de streng-seculiere CHP op een dieptepunt zijn beland.

Toen vorige week een advocaat het vuur opende op rechters van het opperste administratieve hof in Ankara, stelde de CHP Erdogan min of meer verantwoordelijk voor deze aanslag. De rechters, van wie er inmiddels een is overleden, behoorden tot een kamer van het hof die bekend staat om zijn streng-seculiere uitspraken. In het verleden hebben Erdogan en topfiguren van zijn AK-partij de rechters herhaaldelijk bekritiseerd na een 'seculier' vonnis. Daarmee maakten zij, aldus de CHP, het hof een natuurlijk doelwit voor moslim-extremistische aanslagen.

Deze analyse wordt in het seculiere kamp. Zo bleven de rechters van het hof ostentatief weg toen Erdogan vorige week na de aanslag een bezoek kwam brengen aan het hof. De hoogste baas van het streng-seculiere Turkse leger, Ozkok, riep tot woede van Erdogan alle Turken op het secularisme in Turkije te beschermen.

Inmiddels loopt ook de woede bij aanhangers van de AK-partij op. Zij zien de campagne van het seculiere kamp als een poging te verhinderen dat Erdogan zich kandidaat zal stellen voor het Turkse presidentschap in 2007.