Doodskop bezet met diamanten

Het nieuwekunstwerk van Damien Hirst wordt het duurste ooit. Het gaat om een in platina vervatte schedel die bezet wordt met diamanten.

Het object, genaamd For the Love of God, is een menselijke schedel bedekt met 8.500 diamanten. De kosten liggen tussen de 11 en de 14 miljoen euro. Damien Hirst (1965) is beroemd geworden met conceptuele kunstwerken als haaien en koeien op sterk water en kijkdozen met medisch afval.

De diamanten voor heeft Hirst over een langere periode aangeschaft. De duurste wordt één van 50 karaat die midden op het voorhoofd zal prijken. 'Die alleen al gaat tussen de 4,4 en 7, 3 miljoen euro kosten', zei Hirst tegen het weekblad The Observer. Het enige deel van de schedel dat onbedekt blijft, zijn de tanden. 'Je hebt een grotesk element nodig om het te laten werken als kunst. God zit in de details, en dat soort dingen.'

Hirst zegt dat hij ondanks het onderwerp geniet van het leven en niet aan de dood denkt. 'Dat gaat het beste door het ultieme symbool van de dood te gebruiken en het te bedekken met het ultieme symbool van luxe, hebzucht en decadentie.' Het maken van de schedel is volgens hem minder vermoeiend dan een haai in een tank formaldehyde stoppen.