Denise Djokic, David Jalbert: Folklore

De cross-over tussen 'eenvoudige' volksmuziek en chique gecomponeerde muziek is eeuwenoud. Haydn introduceerde in de achttiende eeuw al boerendansjes en plattelandsmuziek in het voorlaatste deel van zijn symfonieën, die sindsdien 'Ländler' heten. Béla Bartók (1881-1945) ging vanaf 1905 zelf de boer op, deels samen met Zoltan Kodály (1882-1967) om in Hongarije, Roemenië en Klein-Azië volksmuziek te verzamelen: alleen al 3.500 liederen. In de fascinerende Sonate voor cello-solo van Kodály hoort men de echo's van slavisch temperament en zigeunersentiment.

Op de cd Folklore spelen de celliste Denise Djokic en de pianist David Jalbert werk van Schumann (Fünf Stücke im Volkston), Vaughan Williams en Stravinsky. Diens Suite Italienne is een kamermuziek-versie van de neo-classicistische Pulcinella-muziek. Djokic speelt ook solo: Pohádka van Janácek en de Suite voor cello-solo van de Spaanse cellist Cassadó, die zo verstandig was om voor het componeren te luisteren naar de Sonate van Kodály.

Denise Djokic, David Jalbert: Folklore (Endeavor Classics, End 1013) ****
    • Kasper Jansen