Debat over Ahold-vonnis

Door na te laten maatregelen te nemen, neem je bewust aanmerkelijk het risico dat een soortgelijke gedraging zich nog een keer zal voordoen, hetgeen ook is gebeurd.

Logo Albert Heijn Ahold

Uit het vonnis in de Ahold-zaak

Het vertrouwen in en het aanzien van het bedrijfsleven en van Ahold is in ernstige mate geschonden. Dergelijk taalgebruik - eerder gebezigd door het OM - verhoudt zich moeilijk met de milde straf van een geldboete en enkele maanden voorwaardelijk.

Hoofdartikel Het Financieele Dagblad, 23 mei

Hoe men dit ook wendt of keert: drie van de vier bestuurders hebben wél een strafrechtelijke veroordeling gekregen. Het Nederlandse strafrecht kan dus wel degelijk iets aan witteboordencriminaliteit doen.

Hoofdartikel NRC Handelsblad, 23 mei

Ik dacht: die hangen, de rechter gaat misschien nog wel over de eis van het OM van 20 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk, heen.

Jeroen Smit, auteur van het boek 'Het drama Ahold' in De stem, 23 mei

De rechtbank is tot een weloverwogen strafmaat gekomen. De acties van de ex-Ahold-bestuurders waren niet bedoeld om hun eigen portemonnee te spekken. Bovendien zijn ze al drie jaar lang neergesabeld in de media.

Ruud Pruijm, emeritus hoogleraar administratieve techniek in De Telegraaf, 23 mei

Ik heb fouten gemaakt (...) maar ik heb niets in strafrechtelijke zin misdaan. En dus ga ik in hoger beroep.

Oud-Aholdbestuursvoorzitter Cees van der Hoeven in Trouw, 23 mei

Ik heb nu een strafblad en dat is heel vervelend. Deze zaak is een absurde gebeurtenis in mijn leven. (...) Ik had gerekend op vrijspraak, omdat ik niet was betrokken bij het misleiden van de accountant.

Oud-Aholdbestuurder Jan Andreae, Het Parool, 23 mei

Nu de Ahold-verdachten zijn veroordeeld, kan Nederland zich volledig richten op het WK-voetbal in Duitsland.

The Wall Street Journal, 23 mei