De zes jaar van Paul McCartney en Heather Mills

Bijna zes jaar huwelijk betekende voor Heather Mills en ex-Beatle sir Paul McCartney bijna zes jaar een zenuwoorlog met de pers, schrijft Paul Steenhuis

Yoko Ono Foto AP Yoko Ono arrives for a reception in honor of Britain's Prince Charles and Camilla, Duchess of Cornwall at the Modern Art Museum in New York Tuesday, Nov. 1, 2005. (AP Photo/Gregory Bull) Associated Press

Eigenlijk zouden deze dagen rond Hemelvaart druk en feestelijk moeten zijn geweest voor lady Heather Mills, nog even de echtgenote van sir Paul McCartney, de ex-Beatle. Want bij de Britse uitgeverij Penguin stond deze Hemelvaartsdag de verschijning op het programma van haar nieuwe boek: Life Balance; The essential keys to a lifetime of well being - vrij vertaald: 'Levensbalans; de essentiële factoren voor een levenslang geluk'.

'Het is niet een boek van een beroemdheid die je vertelt hoe je een perfect leven kan leiden', schrijft Heather Mills op haar website www.heathermillsmccartney.com, maar eerder een boek over hoe zij de klappen in haar leven - agressieve vader, als vijftienjarige het huis uit gezet, ongeluk waarbij ze been verloor - te boven kwam. De lessen die ze op de 'Universiteit van het Leven' geleerd heeft, kan ze hiermee uitdragen, zoals haar mede-auteur en vriend, de tv-producent Ben Noakes (paar keer failliet gegaan en verlaten door vrouw en kinderen) het omschrijft.

Geen promotiecampagnes voor het boek; Mills zit somber in haar rolstoel thuis, meldde The Independent on Sunday. Hoewel: in de Britse pers is gesuggereerd dat de aankondiging van de scheiding van McCartney en Mills, vorige week, misschien wel als een ultieme publiciteitsstunt voor Mills' boek gezien kan worden. De Britse pers is sarcastischer dan de Nederlandse.

Zo zijn de aanvallen op Mills in de tabloids heviger geworden na het nieuws over de scheiding. Ze zou alleen maar met hem getrouwd zijn om het geld. Ze zou hem volledig overheerst hebben. Ze zou geëist hebben dat hij de aanduiding bij vele beroemde Beatles-liedjes 'Lennon/McCartney' zou hebben moeten laten veranderen in 'McCartney /Lennon' .

Allemaal niks van waar, heeft McCartney al eerder verklaard, want Mills lag sinds haar verbintenis met de ex- Beatle onder vuur van vooral de populaire pers in het Verenigd Koninkrijk. En sinds het nieuws over de scheiding heeft McCartney in een week tijd al vijf keer een verklaring op zijn website (www.paulmccartney.com) gezet dat het allemaal gelogen is wat de pers schrijft, dat Mills niet om zijn geld met hem getrouwd is, etcetera. Door de 'vrouwenhatende' Britse pers worden 'duivelse krachten' aan Heather Mills toegeschreven, schreef feministe Germaine Greer afgelopen zondag in The Independent on Sunday (zie kader).

Bijna zes jaar heeft het huwelijk geduurd tussen de 63-jarige man die wel als de talentvolste en populairste Beatle gezien wordt en de 38-jarige Heather Mills. Ze ontmoetten elkaar in 1999 bij een opname van een single voor een goed doel, die Mills had georganiseerd voor mensen die in oorlogsgebieden ledematen hadden verloren, aldus de BBC. Aanvankelijk ontkenden ze hun relatie, maar in oktober 2000 kozen ze een televisieprogramma, de ITV Show Stars and their Lives, gewijd aan Mills en haar liefdadigheidswerk, om hun verhouding bekend te maken.

OPEN BRIEF

McCartney bekende achter haar aan gezeten te hebben. 'Ik ben achter haar telefoonnummer gekomen - zoals je dat doet - en belde haar op en zei dat we over haar liefdadigheidswerk moesten praten, en dat ik het leuk vond wat ze deed.' Mills had aanvankelijk, aldus het BBC-profiel, geen idee dat de Beatle een oogje op haar had. Maar toen ze merkte dat hij haar na die zogenaamd zakelijke bespreking bleef nakijken toen ze wegliep, sprong de vonk over.

Dat Mills aanvankelijk niets door had van McCartneys avances, mag blijken uit het feit dat ze in die tijd op het punt stond te trouwen met haar toenmalige verloofde, de Britse tv-producent Chris Terill. Die publiceerde afgelopen zondag in The Sunday Times een open brief aan McCartney, waarin hij hem min of meer waarschuwt voor Mills. Er staan zinnen in als 'ze verzamelt mannen als postzegels' - Mills is verschillende keren getrouwd of bijna getrouwd geweest. Zes dagen voor het voorgenomen huwelijk tussen Terill en Mills, op de ochtend na zijn vrijgezellenfeestje, verliet Mills Terill voor McCartney. Inmiddels heeft hij McCartney vergeven en draait hij weer Beatles-liedjes, schrijft hij. 'Wat je ook regelt met haar', schrijft hij in een post scriptum, 'zorg alsjeblieft dat ze genoeg geld krijgt om mij de kosten van het afgezegde huwelijk terug te laten betalen'.Volgens de Britse pers bezit McCartney ongeveer ruim 800 miljoen pond, dat is ruim 1 miljard euro. Ze zijn niet op huwelijkse voorwaarden getrouwd - dat wilde McCartney niet, dat vond hij onromantisch.

Bij de verloving gaf McCartney Mills een ring met een diamant en saffier, die naar verluidt, later bij een ruzie in een hotel in Florida nog uit een raam werd gegooid. Hoe het ook zij, in juni 2002 vond in kasteel Leslie in Ierland het huwelijksfeest plaats, met driehonderd gasten, onder wie Beatles-drummer Ringo Starr en de kinderen uit McCartney´s vorige huwelijk met de Amerikaanse fotografe Linda Eastman, die in 1998 aan kanker overleed. Hij was 29 jaar getrouwd met haar, en ze kregen drie kinderen, Mary (36, fotografe), Stella (34, mode-ontwerpster) en James (28, muzikant). Linda had al een dochter Heather (43) uit een eerder huwelijk.

Dat hun vader met een vriendin trouwde die jonger is dan een van hen, was voor de kinderen aanvankelijk wel 'een schok', aldus McCartney, maar uiteindelijk accepteerden ze het, aldus de BBC. In 2003 kregen Mills en McCartney een kind, Beatrice, en hun openbare optredens waren vooral acties voor goede doelen, zoals acties voor slachtoffers van landmijnen, en de recentste actie was tegen het doden van zeehondenjongen in Canada voor bont. De BBC zond vorige maand daarover een reportage uit, waarbij beiden op het ijs bij zeehondjes te zien waren.Maar hoeveel goeds ze ook probeerden te doen, de relatie tussen Mills, McCartney en de Britse pers bleef beroerd. Dat schijnt het lot van ex-Beatle-vrouwen te zijn (zie kader Germaine Greer).

Een goede indruk van de aanhoudende stroom aanvallen die de Britse pers op Mills doet, is af te lezen aan haar website. Veruit het omvangrijkste onderdeel op haar www.heathermillsmccartney.com is de rubriek facts and fiction (feiten en fictie), vol weerleggingen van alle onwaarheden over haar en McCartney. Dat ze als fotomodel heus wel succesvol was en daar niet over gelogen heeft. Dat ze echt Paul McCartney niet gedwongen heeft zijn haar te verven (Paul: 'Dat deed ik allang'). En om te bevestigen dat ze niet gelogen heeft over haar verpeste jeugd, liet ze haar zus Fiona als getuige schrijven op de site. (Zie kader Mills). Natuurlijk is de azijnige pers niet de enige reden dat het huwelijk niet geworden is wat beiden er van hoopten. Maar invloed heeft die wel gehad, getuige de verklaring die beiden op 17 mei naar buiten brachten. Daarin staat ondermeer: 'Onze scheiding is vriendschappelijk en we geven beiden nog veel om elkaar, maar we vonden het steeds moeilijker een normale relatie te onderhouden met de voorturende inbreuk op onze privacy.'

    • Paul Steenhuis