De week des oordeels

Zouden er bookmakers bestaan bij wie je kunt inzetten op strafzaken? Zo ja, dan was voor strafgokkers de afgelopen week een interessante.

Hoe groot is immers de kans dat een bestuurder van een Nederlandse beursvennootschap strafrechtelijk wordt vervolgd, en vervolgens ook wordt veroordeeld? De afgelopen vijftien jaar werden er hooguit een man of vier door de strafrechter veroordeeld. En hoe groot is de kans dat er niet één, maar daarnaast nog eens vier vier (ex-)bestuurders worden bestraft? En dat al die veroordelingen in dezelfde week plaatsvinden?

Onwaarschijnlijk, maar het gebeurde deze week.

Maandag - dat zal niemand zijn ontgaan - kregen drie van de vier verdachten in de Ahold-zaak veroordelingen aan hun broek. Voorwaardelijke celstraffen en geldboetes waren hun deel. Daar kan de voormalige Enron-top alleen maar van dromen. In Houston verklaarde een jury twee voormalige bazen van het geruïneerde Enron schuldig. Kenneth Lay en Jeffrey Skilling hangt nu een gevangenisstraf boven het hoofd van 45 respectievelijk 185 jaar.

Terug naar Nederland. De rechtbank van Rotterdam veroordeelde woensdag een voormalig bestuurslid van supermarktconcern Laurus (Edah, Konmar, Super de Boer) voor belastingfraude en het aannemen van steekpenningen. Peter Stuyts kreeg 6 maanden voorwaardelijk, een boete van 45.000 euro en een taakstraf van 240 uur. Stuyts leende een sportauto van een fruithandelaar die aan Laurus appels en peren leverde, gebruikte een meegeleverde benzinepas en declareerde de kosten ook bij zijn werkgever.

Gisteren was het weer raak. De rechtbank van Amsterdam achtte algemeen directeur Jeroen Schothorst van kledingwinkel McGregor schuldig aan handel met voorkennis en het niet melden van aandelentransacties. Schothorst moet een boete van 200.000 euro betalen.

Van alle veroordeelden is Schothorst de enige die nog in functie is. Hij participeerde onlangs nog als bestuurder van McGregor in de transactie die het modehuis van de beurs haalde. De anderen zijn hun baan inmiddels kwijt.

De voormalige Ahold-top kan voor nieuw emplooi allicht te rade bij Peter Stuyts. Die werd na zijn arrestatie in april 2002 als adviseur aangetrokken bij de concurrerende supermarktketen Jumbo.

Daar speelt reputatieschade kennelijk geen grote rol. Gevraagd naar de opmerkelijke overstap riep Jumbodirecteur Frits van Eerd destijds: 'Als we daar op moeten letten in deze branche, kunnen we beter voor de kerk gaan werken.'

Philip de Witt WijnenPhilip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen