De soundtrack van Istanbul

Het Grand Hotel de Londres in Istanbul schijnt tegenwoordig een echte hot spot te zijn, waar je maanden van tevoren een kamer moet boeken om te mogen proeven van de verloren grandeur van afgebladderde verf en verbleekt behang. En dan te bedenken dat de wijk Beyogla tien jaar geleden nog een no go area was, waar dieven en straatschuimers de dienst uitmaakten.

AFGEBLADDERD HIP: een muzikale tocht door de wijk Beyogla Crossing the bridge Film: **** Extra's: **** still uit de film Crossing the bridge

De buurt was al langer aan een tweede leven bezig, maar de populariteit van het hotel mag geheel en al op het conto van de Turks-Duitse filmmaker Fatih Akin worden geschreven, die de wereld veroverde met Gegen die Wand en zijn hoofdpersoon in het inmiddels beroemde hotel liet verblijven.

Het was ook het hotel waar basgitarist Alexander Hacke van de Duitse vuur- en staalband Die Einstürzende Neubauten verbleef, toen hij bij Gegen die Wand werd betrokken om wat typische Turkse muziek voor de soundtrack op te nemen. En het is het hotel waarin hij terugkeerde om samen met Fatih Akin de muziekdocumentaire Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul te maken.

Met grote voetstappen banjert hij door de stad. Wat een wonderlijke verschijning is hij, met zijn lange haren, baardje, cowboyhoed en tatoeages. Een punk in een fleurig hemd, een spookreiziger uit een andere wereld. Hij symboliseert door zo excentriek te zijn onbedoeld een van de vele gezichten die Istanbul kan hebben. Maar als hij bij de verschillende muzikanten is, wiens muziek hij in de film wil verzamelen, veranderen zijn laarzen in spitzen en dans hij elegant tussen de melodieën door.

Istanbul is een brug, waarover 72 naties zijn getrokken. Een stad van contrasten, tussen arm en rijk, oud en nieuw, occident en oriënt. Aldus de in de film geïnterviewde straatmuzikanten, rappers, traditionele zangers, rockers, psychedelische klankentovenaars en anderen. Verder horen we ze niet zoveel praten, vooral musiceren, en beginnen met musiceren, want de rafelrandjes van de oefenruimte binnengaan, een microfoonstandaard neerzetten, gitaar stemmen horen er voor het rock'n'roll-filmduo Akin/Hacke net zo bij als het eindresultaat. Voor als de film is afgelopen is er als extraatje bij de dvd nog een cd geleverd. Om verder weg te drijven in de deining van de Bosporus op de klanken van Baba Zula of Selim Sester.

Crossing the bridge Film: **** Extra's: ****
    • Dana Linssen