Blauwe kiekendief

'Zijn klauwen zijn als zeisen', las ik eens over de blauwe kiekendief (Circus cyaneus). Boven het Waddeneiland Terschelling glijdt deze slanke roofvogel in zijn spectaculaire zweefvlucht. Het mannetje heeft zwarte vleugelpunten, een opvallend witte stuit en is blauwgrijs van kleur. De vrouwtjes van de kiekendief, de blauwe en de grauwe, lijken op elkaar: gestreept bruin in volmaakte camouflage. Een kiekendief is in de vlucht te herkennen aan de schuin opgeheven vleugels, waardoor de karakteristieke 'V'-vorm ontstaat. De vogel, die tot de familie van de sperwers behoort, broedt op de grond; daar zijn de jongen kwetsbaar voor de messen van maaimachines. Dit mannetje schiet in een windvlaag opeens de hoogte in, zeilt weg alsof vliegen geen kunst is. Ik kijk er urenlang naar. Dit vliegbeeld is kracht en elegantie, dynamiek en beheersing ineen.

Blauwe kiekendief Foto www.birdpix.nl, D. Schoonhoven Schoonhoven, D.
    • Kester Freriks