Bij ernstig vermoeden geen vergunning

Sabah Nissan is een omstreden Amsterdamse horeca-ondernemer. Deze week trok de gemeente een vergunning van hem in. Hij stapte naar de rechter.

Sabah Nissan begrijpt er niets van. In 1999 werd hij veroordeeld voor hasjhandel. Hij zat keurig zijn straf uit, betaalde een boete en een vordering van de fiscus. Klaar, dacht hij. En hij begon opnieuw als ondernemer. Hij zette op het Damrak in Amsterdam café Teasers op, met schaars geklede serveersters. Ook werd hij actief in het hotelwezen.

De zaken gingen goed. Twaalf jaar lang trok Teasers dagelijks hordes toeristen. Tot afgelopen dinsdag. Toen ging zaak op last van de gemeente op slot. Niet alleen past 'erotisch getint amusement' niet binnen het bestemmingsplan, er zijn ook twijfels over de geldstromen binnen het bedrijf. Met de wet Bibob (zie kader) in de hand, weigert de gemeente op grond van die twijfels een nieuwe vergunning voor Teasers. Ook krijgt Nissan geen nieuwe drankvergunning voor zijn hotel Luxer in de Warmoesstraat.

Dat begrijpt de ondernemer niet. Na zijn veroordeling heeft hij geen problemen met justitie gehad. Hij is geen verdachte in enig onderzoek. Waarom krijgt hij geen nieuwe vergunning? Afgelopen woensdag stonden de ondernemer en de gemeente Amsterdam voor de bestuursrechter.

De vergunning is niet zomaar geweigerd, zei de juriste van de gemeente. De gemeente heeft vorig jaar advies gevraagd aan het landelijke bureau Bibob over Nissan. Dat advies was negatief. Want Nissan is in 1999 veroordeeld, de bedrijfsstructuur is niet duidelijk, er wordt met geld geschoven tussen hem en zijn jongere broer. Informanten hebben bij de politie verteld dat Nissan tussen 2000 en 2003 betrokken zou zijn bij drugshandel en witwassen. Een medeaandeelhouder in het hotel heeft in 2002 in Italië strafvervolging afgekocht voor drugshandel.

Genoeg feiten voor de gemeente om de vergunning te weigeren. Want zo staat het in de wet Bibob: dat er een ernstig vermoeden is dat de vergunning mede zal worden gebruikt om 'uit gepleegde strafbare feiten verkregen of te verkrijgen, op geld waardeerbare voordelen te benutten, of strafbare feiten te plegen'.

Onbegrijpelijk, stelde de advocaat van Nissan. De wet Bibob kan toch niet bedoeld zijn om alle mensen met een strafblad een vergunning te weigeren. Bovendien is veroordeling van zijn cliënt jaren geleden. 'Hoe lang blijft u mensen een veroordeling nadragen?' In het strafrecht moet je nog iets bewijzen, maar met de wet Bibob hoeft dat blijkbaar niet, stelde de advocaat. 'Op grond van oude feiten en vermoedens wordt een bedrijf geliquideerd.'

Nissan is nu bang dat, net als zijn veroordeling in 1999, het Bibob-advies hem blijft achtervolgen en hij nergens in de stad meer aan de slag kan. De rechter doet binnen twee weken uitspraak.

    • Tom Kreling