Betrekkingen van VS met petrolistische regimes

Allereerst valt op dat Thomas Friedman in zijn artikel `Onvrijheid in de wereld neemt toe naarmate de olie duurder wordt` (Opinie & Debat, 13 mei) met geen woord verwijst naar onderzoekers als Jeffrey Sachs en Terry Lyn Karl, die al eerder onderzoek deden naar de link tussen olierijkdom van landen, het gebrek aan democratie aldaar en het voortbestaan van armoede.

Vervolgens valt het (moedwillige) eenzijdige Amerikaanse perspectief in Friedmans betoog op, bijvoorbeeld dat hij weigert een relatie aan te brengen tussen olierijkdom, gebrek aan democratie, de voortdurende armoede en het opkomend moslimfundamentalisme. En last but not least de goede betrekkingen die de elkaar opvolgende Amerikaanse regeringen de afgelopen decennia onderhielden en onderhouden met zogenoemde `petrolistische regimes` die met oliedollars in het zadel worden gehouden. Geraffineerd somt Friedman rijtjes op als Iran, Nigeria, Rusland en Venezuela, waar de democratie zou afnemen naarmate de olieprijs stijgt, maar net zo goed had hij een ander rijtje kunnen vormen: Saoedi-Arabië, Egypte, Kazachstan en Oezbekistan, olielanden waar het evenmin wel gesteld is met de democratie, ondanks de intieme relaties van die landen met de VS. ”Het onstuitbare tij van de democratisering na de val van de Berlijnse Muur lijkt een gelijkwaardige tegenkracht te hebben gevonden in het zwarte tij van het autoritaire petrolisme”, schrijft Friedman. Waarbij hij gemakshalve vergeet dat dat allemaal gebeurt in een tijdperk dat de VS de politieman van de wereld zijn en Amerikaanse militaire bases in de directe nabijheid van olierijkdommen als paddestoelen uit de grond schoten en schieten. Waardoor ik niet anders kan dan concluderen dat Friedman kilo`s boter op zijn hoofd heeft en ik me afvraag waarom de redactie van NRC Handelsblad er voor koos haar lezers (ook) hier door een Amerikaanse bril naar de wereld te laten kijken, terwijl er genoeg niet-Amerikanen zijn die over dit onderwerp meer en vooral objectiever te berde hadden kunnen brengen.

    • Paul Ophey