Arts blijft vastzitten in dopingzaak

Arts Eufemiano Fuentes blijft voorlopig vastzitten wegens zijn vermeende rol in een groot Spaans dopingschandaal. Dat bepaalde gisteren de rechter die belast is met een grootscheeps onderzoek naar doping in de Spaanse wielersport. Pas als Fuentes een borgsom van 300.000 euro betaalt, krijgt hij voorlopig zijn vrijheid terug.

Spanje is volledig in de ban van het dopingschandaal. Voornaamste naam in de affaire is die van Manolo Saiz, de hoog aangeschreven ploegleider/manager van Liberty-Würth. Justitie verhoorde hem en vier anderen. Saiz, bij wie een groot geldbedrag werd aangetroffen dat volgens de politie bestemd was voor de aankoop van stimulerende middelen of met rode bloedlichaampjes verrijkt bloed, werd woensdag weer vrijgelaten. Hij kreeg zijn vrijheid terug omdat hij 'enkel als klant handelde' in de dopingaffaire en het vluchtgevaar klein is. Saiz moet zich wel beschikbaar houden voor nader verhoor.

Behalve Saiz en Fuentes werden ook laboratoriumchef José Luis Merino Batres, José Ignacio Labarta van de ploeg Comunidad Valenciana en oud-renner Alberto León aangehouden en verhoord. De verdachten zouden volgens de Spaanse krant El Pais in een laboratorium in Madrid bloed hebben afgenomen bij coureurs om de rode bloedlichaampjes eruit te halen en die later bij dezelfde renners kort voor een belangrijke race weer te injecteren.