Aaf & Paulien wokken onbeperkt, boven de snelweg

Is De Gouden Wok, restaurant boven de A4, een bijna-dood-ervaring waard, vragen Aaf Brandt Corstius en Paulien Cornelisse zich af

INTRIGEREND: A4-brugrestaurant De Gouden Wok, ook voor mensen zonder rijbewijs Foto Bram Budel De Gouden Wok, Brugrestaurant A4, Hoofddorp, telefoon 0252-683888www.degoudenwoka4.nl Wegrestaurant de 'Gouden Wok' in het brugrestaurant over de A4 bij Hoofddorp. De oosterse koks wokken de gerechten onder het toeziend oog van de gasten. Het restaurant was niet erg blij met verassingsbezoek van fotograaf, moest eerst een half uur praten voordat ik een foto mocht maken. Was handig geweest als ik had geweten waar t verhaal over gaat. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Het kwam allemaal door een bus die door Amsterdam reed. 'Ik ga naar De Gouden Wok' stond er op die bus. En dat was intrigerend. Wat nog intrigerender was, was dat De Gouden Wok, bij nader ge-Google, boven de A4 bleek te zweven.

De Gouden Wok is onderdeel van het enorme 'Brugrestaurant A4'. Behalve de Wok zit er ook een La Place, een Truckersbar (met testosteron op het menu), een 'Onbeperkt Spare Ribs Eten Gatverdamme!', een rare winkel met cadeautjes, een Suit Supply én een Burger King. Eigenlijk een klein, consumentgericht dorp waar je makkelijk kunt parkeren. Voor twee mensen zonder rijbewijs (te weten Aaf en Paulien) is de Wok des te aantrekkelijker omdat er pal voor dit wegrestaurant dus een bus stopt, Connexxion 370.

Boven de snelweg staan en neerkijken op de spits onder je is een soort bijna-dood-ervaring, blijkt als wij in de wereld van het Brugrestaurant zijn. Alsof je een spookrijder bent, en dan ook nog eentje zonder rijbewijs. We besluiten niet te lang voor de grote ramen rond te hangen, en gaan snel de Gouden Wok binnen. Het is onbeperkt wokken voor achttien euro.

Paulien: 'Ik haat onbeperkt, want daar ben ik te calvinistisch voor.'

Aaf: 'En ik let te veel op de lijn.'

De gastvrouw, die ons naar onze tafel brengt, heet Sisi. Onze serveerster heet Chinchin. Zijn wij in een slechte Vietnam-film beland?

Aaf: 'Heet je echt Chinchin?'

Chinchin: 'Ja, dat is mijn voornaam.'

Paulien: '...' (Zegt niets maar straalt uit: hier hoor ik niet bij.)

Aaf, nadat Chinchin weg is: 'Vond je het vervelend dat ik dat vroeg?'

Paulien: 'Nee, het was wel aandoenlijk.'

Aan de tafel naast ons zit een Perzische (?) familie met een alleraardigst jongetje dat zoveel mogelijk roomsoesjes probeert te eten. Aziatisch of niet, die zijn er ook, onbeperkt, in het buffet van De Gouden Wok.

Even verderop, aan een ronde tafel, is een familiefeest gaande. Het is de verjaardag van de familie-oudste van een familie uit Hoofddorp, denken wij. Een vrouw van een jaar of vijftig. Op een gegeven moment komen er cadeaus ter tafel, waarbij de tranen rijkelijk vloeien. ('In de Gouden Wok boven de A4 kreeg ik van alle kinderen en kleinkinderen een reis naar Phuket aangeboden.')

Denk trouwens niet dat De Gouden Wok een standaard-wok-Chinees is, waar mensen hun verjaardag vieren en men gewoon wat kip in een pan mikt en dan met te veel zoetzure saus naar binnen schuift. In een uithoek van het gigantische restaurant staat zowaar een hippe sushi-loopband. 'Heel urban', vindt Aaf. De sushi draait, draait, draait in het rond. Er zit één pseudo-yup in een California Roll te prikken, maar verder heeft niemand interesse.

Wij gaan ook voor de wok-optie, omdat sushi die al uren ronddraait, ons behalve duizelig ook wat taai lijkt. Eenmaal bij het buffet doet Paulien avontuurlijk en stapelt wat garnalen op haar bord. Aaf is onavontuurlijk en neemt alleen groenten ('Salmonella, Paulien, salmonellaaa!'). Zij vindt de vis en vleeswaren moe ogen. Als Paulien ziet dat de wokchef de garnalen eerst in kokend water gooit voor ze de wok in mogen, wordt ook zij ongerust. Waarom eerst dat koken?

Als toetje grissen we wat soesjes en een oude pisang goreng van het buffet, nu vastbesloten om die achttien euro er he-le-maal uit te krijgen.We moeten lang wachten op de bus terug, en daarom gaan we, als twee wegrestaurantsloeries, heen en weer flaneren door alle etablissementen van het Brugrestaurant A4. Wel drie keer lopen we door de Truckersbar. Intimiderend: daar zitten alleen maar truckers, of mannen die de heimelijke wens koesteren om trucker te zijn (closet-truckers).

We hadden ons iets meer voorgesteld van de Gouden Wok A4. Vers gewokt eten, bijvoorbeeld. Maar aan de andere kant vonden we het ook wel weer heel erg Amerika, en daar hadden we op gehoopt. Met al die restaurants bij elkaar, zoveel auto's, zoveel schrokkende mensen en zelfs actrices uit Vietnamfilms. Alleen het enorme multiplex met bioscoopzalen ontbreekt nog, voor dat echte Amerikaanse shopping mall-gevoel. Aaf: 'Ik heb behoefte aan zestien zalen met Mission Impossible.'

De Gouden Wok, Brugrestaurant A4, Hoofddorp, telefoon 0252-683888www.degoudenwoka4.nl
    • Paulien Cornelisse
    • Aaf Brandt Corstius