Zeker 48 doden bij gevechten Mogadishu

Mogadishu. Zeker 48 mensen zijn gedood en ruim 90 mensen zijn gewond geraakt bij hevige gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Milities van islamitische rechtbanken vuurden mortieren, granaten af op een coalitie van krijgsheren die door de VS worden gesteund. De islamitische milities hebben enkele strategische posities in de stad ingenomen en de coalitie van krijgsheren teruggedrongen naar het zuiden en het oosten van de stad. Duizenden mensen zijn te voet hun huizen ontvlucht, om te voorkomen dat ze in kruisvuur terechtkomen. De gevechten begonnen woensdag, tien dagen nadat de rivaliserende milities een wapenstilstand overeen waren gekomen. Eerder deze maand kwamenzeker 140 mensen om bij gevechten in de hoofdstad. In Mogadishu heerst al jaren geen centraal gezag, iedere buurt of straat heeft zijn eigen militie. Somalië heeft geen effectieve regering sinds 1991, toen krijgsheren de autoritaire president Mohamed Siad Barre verdreven.