‘Wees een eigenwijze lul voor mijn part’

Morgen kunnen beginnende muzikanten terecht op de Muzikantendag.

Marco Hovius van 16down verzorgt een masterclass en geeft alvast wat tips.

Marco Hovius van 16Down Foto Bullet-ray.com
Marco Hovius van 16Down Foto Bullet-ray.com Bullet-ray-com

Blijf trouw aan jezelf, geef álles op het podium. Zanger,gitarist, pianist, componist, producer, mixer en arrangeur Marco Hovius van de band 16down geeft morgen op de Muzikantendag in Amsterdam een masterclass over componeren, produceren en studiowerk.

In nrc. next geeft hij alvast zijn tips voor de beginnende muzikant.

1Het Lied

„Ga uit van je eigen stijl. Waar hou je van? Is dat gitaarmuziek, jazz, rock, klassiek? Wijk daar niet van af. Wees stijlbewust. Sta achter de muziek die je maakt. En niks moet! Ja, je moet het leuk vinden om te doen. Er veel mee bezig zijn, ook muziek maken als niemand luistert. Wat ik een mooi nummer vind, een ‘all time classic’, is Like a Hurricane van Neil Young. Eigenlijk heel eenvoudig wat hij doet. Hij maakt gebruik van simpeleakkoordenschema’s, maar hij heeft zo’n eigen stijl, dromerig. Al zingt hij soms enorm vals, ik blijf het mooi vinden.”

„Wat ik belangrijk vind, is dat een nummer je tijdelijk uit de realiteit haalt. Dat gevoel heb ik bij die Songfestivalnummers bijvoorbeeld totaal niet. Toen ik het dit jaar zag, dacht ik opnieuw: Alsjeblieft zeg, wat een ellende. Hoe kan het dat dit soort liedjes elk jaar geselecteerd wordt? Die jury heeft er geen reet verstand van. Kontkruiperij is het. Als ik voor het Songfestival gevraagd zou worden, zeg ik: ‘Bekijk ’t lekker’.”

2De Uitvoering

„Het belangrijkste advies voor op het podium is: Wees eigenzinnig, een eigenwijze lul voor mijn part. Laat je niet verleiden door commerciële types die zeggen dat je zus of zo moet. Doe niet te veel concessies. De weg is dan misschien wat langer, maar je blijft dan wel trouw aan jezelf. Anouk is heel puur in haar optredens, net als de band Peter Pan Speedrock. Compleet onbevangen.”

„Een opleiding kan handig zijn voor je technische ondergrond, maar waak ervoor dat het spontane eraf gaat. Ik heb drie jaar op het Amsterdamse Conservatorium gezeten en kon vervolgens jaren niet meer rustig in een kroeg zitten zonder te denken: Hee, wat een geinige mineurvariant.”

„Geef álles als je op een podium staat. Ik heb net twee uur in Almelo gespeeld en ik ben op. Vroeger ging er na een optreden nog wel eens een kratje bier doorheen. Tegenwoordig één biertje en ik ben weg. Ik ben geen zestien meer.”

3De Demo

„Van jongs af aan was ik bezig met mixen. Ik had al snel zo’n viersporen recorder. Het is goed om jezelf terug te horen en een beeld ervan te krijgen van hoe je eigenlijk klinkt. En hoe je uiteindelijk wílt dat het klinkt. Dat is aan te raden, voordat je werkelijk een studio in gaat. Leg je ideeën thuis al vast. Als je je demo gaat opsturen naar een platenmaatschappij, adviseer ik om vier nummers op te nemen waaruit je diversiteit blijkt en waarbij ten minste één nummer zit dat commercieel interessant kan zijn.

Weet naar welk label je je demo wil sturen. Is het een punklabel, een rocklabel, klassiek? Wees doelgericht. Investeer tijd en geld in zo’n opname. Het is je visitekaartje.”

4Netwerken

„Je gezicht laten zien is natuurlijk nooit verkeerd. Toch denk ik dat je het beste veel kunt optreden en schnabbelen. Daar gaat het toch om. Dan komen de contacten vanzelf. Ik netwerk nu bijvoorbeeld al met jou. Zal ik je op de hoogte houden van onze plaat die eind september uitkomt? We gaan binnenkort naar LA om hem op te nemen. Hij gaat heten: Flow. Met of zonder w, dat weten we nog niet. Kun je later misschien een stuk van maken. Wacht, ik zet je gelijk op de mailinglist.”

5Muziekrechten

„En dan is het zover. Je hebt vermoedelijk een hit in handen. En dan?

Als je nog niks hebt uitgebracht, hoef je je niet meteen in te schrijven bij Buma/Stemra. Dat kost je namelijk alleen contributie. Zet je nummer op een geluidsdrager en stuur het aangetekend naar jezelf toe. Dan is het juridisch duidelijk dat het jouw idee is en kan niemand ermee aan de haal gaan.”

„Toch blijft het soms moeilijk te bewijzen. In 1996 schreef ik bijvoorbeeld Take It Down en verrek, in 2003 komt Coldplay met Clocks. Zelfde schema, zelfde melodie! Soms hangen ideeën nou eenmaal in de lucht. Hun versie was eerlijk gezegd wel een stuk mooier dan die van mij, hoor. In het alternatieve circuit, waar ik toch een beetje in zit, kan ik me trouwens geen jatwerk voorstellen. Gebeurt vaker bij producers die een zangeresje naar de top willen helpen, denk ik.”

Muzikantendag: zaterdag 27 mei, vanaf 11:00 u tot middernacht, in de Melkweg, Cinecenter en Sugar Factory aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam Tickets, 16 euro via Melkweg, AUB Ticketshop, Uitlijn (0900-0191 –0,40 euro p.m. Ticket Service (0900 - 3001250 – 0,45 euro pm) ,150 grotere postkantoren

Zie ook: www.muzikantendag.nl en www.16down.nl

    • Wietske Loebis