Waarom geen game?

Scène uit ‘Silent Hill.’ scene uit de film Silent Hill FOTO: RCV

Silent Hill. Regie: Christophe Gans. Met: Radha Mitchell, Jodelle Ferland, Deborah Kara, Sean Bean.

Als de survival horror-videogame Silent Hill zo goed wordt gevonden dat hij schreeuwt om een filmversie, dan kun je je afvragen waarom filmmakers niet verder kunnen denken dan een medium waarbij zij alleen de touwtjes in handen hebben. Gaat het bij gamen niet om de schijn van interactiviteit? Waarom toch heeft niemand een prachtige bioscoopgameversie van Silent Hill bedacht? Nu is het in de gewone filmversie van Silent Hill kijken naar de visuele krachtpatserij van regisseur Christophe Gans. Plaats van handeling is het uiterst fotogeniek neergezette stadje Silent Hill, geteisterd door onderaardse branden en gehuld in mist en apocalyptische asregens. Een bulderend sounddesign van sirenes, blaasbalggedreun en vurig gekraak schakelt de zinnen uit. Bovendien is er al vanaf het begin af aan weinig reden om hoofdpersoon Rose te vertrouwen. Welke moeder gaat er nou ‘s nachts met haar kind naar een spookdorp? Het maakt je interesse in dat kindminiem, zelfs als zij wordt gespeeld door Jodelle Ferland, het meisje uit Tideland. Game over.Dana Linssenminiem, zelfs als zij wordt gespeeld door Jodelle Ferland, het meisje uit Tideland. Game over.

    • Dana Linssen