Waarde bod verandert met de dag

De beurzen van New York en Frankfurt bieden op het pan-Europese Euronext.

Geen van beide opties levert de aandeelhouders van Euronext een premie op.

Is dit de afdeling fictie of non-fictie? De beursvloer verdween, de schreeuwende handelaar ging achter zijn terminal zitten. Moderne effectenbeurzen zijn eigenlijk niets meer dan computersystemen. En de beurzen worden zelf ook weer op de beurs verhandeld. Bent u daar nog?

In alle digitale vooruitgang leek een marginalisering van zulke beursorganisaties het voorland. Het tegendeel is waar. De belangrijke effectenbeurzen groeiden het afgelopen jaar miljarden euro’s in waarde.

De al langer sluimerende strijd om de hegemonie op de financiële markten brak deze week los. De New York Stock Exchange bracht zondag een overnamebod uit op Euronext, de pan-Europese beurs van Parijs, Amsterdam en Brussel. Deutsche Börse dingt ook naar de gunsten van Euronext en kwam ruim een dag later met de details van háár bod.

En nu begint het grote beursspel. Want wat bieden de Duitsers en Amerikanen eigenlijk?

Allereerst de Duitsers. Hun bod heeft meer weg van een fusievoorstel dan van een overname. De hoogte van het bod wordt bepaald door de gemiddelde beurswaarde van beide beurorganisaties in de afgelopen drie maanden. Maar doordat de beurskoers van Euronext het de laatste maanden beter deed dan die van Deutsche Börse, komt het bod onder de huidige koers van Euronext uit.

Daarnaast wil Deutsche Börse twee miljard euro lenen en die over de aandeelhouders van beide beurzen verdelen. Het is alsof de jarige de cadeautjes voor zijn eigen verjaardag moet betalen. Euronext zou zelf ook naar de bank kunnen gaan en zo’n douceurtje kunnen regelen.

Nee, misschien bieden de Amerikanen meer hoop voor de belegger in Euronext. Het bod van de New York Stock Exchange is een echt overnamebod, geen fusievoorstel. Maar ook hier is de premie het grote manco. De Amerikanen waren zondag zo brutaal om nul komma nul premie te bieden.

Natuurlijk kan de hoogte van het bod de komende tijd nog sterk wijzigen. Het bod is tenslotte afhankelijk van drie variabelen: de beurskoers van Euronext, de beurskoers van de New York Stock Exchange en de waarde van de dollar. De hoogte van het bod verandert dus met de dag.

Wat moet een belegger met een bod zonder premie? Kennelijk bereiden de partijen zich voor op een lange strijd van bieden en laten. Het kan geen kwaad daar wat vaart in te brengen. De drie beurzen ontlopen elkaar weinig in waarde. Misschien is het tijd dat Euronext zelf gaat bieden, op de Duitsers of op de Amerikanen.

    • Jeroen Wester