Waar eindigt het verhaal?

Kinderen schrijven aan een vervolgverhaal op de website ‘Kinderboekenstad’. Viresh (10) bedacht een spannende scène die opeens in hem opkwam.

Het is een spel waarvan de afloop niet vaststaat: iemand begint een verhaal. Een ander verzint hoe het verder gaat. Vervolgens neemt een derde het over, en zo verder. Het ‘schrijfdoorverhaal’ dat zo ontstaat is als een reis door onbekend gebied vol spannende verrassingen. Je weet niet wie of wat je onderweg tegenkomt en waar de tocht eindigt.

Op school gebruikten we daarvoor een vel papier dat we aan elkaar doorgaven. Tegenwoordig kun je ook in je eentje achter de computer aan zo’n verhaal meeschrijven zonder dat je de andere medewerkers kent. Surf daarvoor op internet naar het kleurige pleintje met de vrolijke scheve huisjes van www.kinderboekenstad.nl. Ga dan naar het pijltje rechts bovenaan en open het blokje met ‘Perpetuumverhaal’.

De site bestaat sinds 1993 en is ontwikkeld door Hetty Looman van Stichting Vi-taal, een organisatie die zich onder meer bezighoudt met gebarentaal voor doven. De literaire website Kinderboekenstad is opgezet om allerlei culturele evenementen in Den Haag onder de aandacht te brengen. Zoals de jaarlijkse Kinderboekenmarkt met tientallen schrijvers en illustratoren die ook door Hetty Looman is begonnen. Voor de site zijn ook speciale excursies bedacht. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zwerfverhalen, over een boek, een schrijver, een illustrator of een plaats. Naar aanleiding van zo’n onderwerp is een zwerftocht gemaakt ‘langs bijzondere of spannende plekken in de stad’.

Het Perpetuumverhaal bestaat sinds april en is bedoeld voor kinderen die het leuk vinden om te schrijven. Er zijn inmiddels een aantal inzendingen binnen. De tienjarige Viresh („ik nader de elf alweer”) reageerde met een spannende scène die, naar hij zegt, ‘opeens’ in zijn hoofd opkwam. „Ik heb nooit eerder iets geschreven, ik wilde het gewoon eens proberen” vertelt hij. Jennelee (12) die samen met haar vriendin Sinem (11) een stukje heeft gestuurd, schrijft wel vaker. Voor Gedichtenstation op dezelfde site heeft ze een rap gemaakt. „Als ik schrijf”, zegt ze, „wordt het vanzelf een rap. Ook als ik werk voor school. Dat zit in mijn hoofd.”

    • Noor Hellmann