VVD in Den Haag krijgt standje

Het hoofdbestuur van de VVD heeft de afdeling van de partij in Den Haag, met 1.600 leden de grootste, berispt. De afdeling had tegen de regels in aan kringen rondom kandidaat-lijsttrekker Mark Rutte de ledenlijst gegeven.

De zaak kwam aan het licht na een klacht van het campagneteam van Ruttes tegenkandidaat, Rita Verdonk. Volgens Verdonks campagneleider Ed Sinke is het verstrekken van ledenlijsten niet alleen een schending van de regels van de partij, maar ook een overtreding van de Wet op de persoonsregistratie. Maandag stelde het hoofdbestuur een onderzoek in. Een dag later werd het vermoeden bevestigd. Vandaag legde het bestuur van de afdeling verantwoording af aan oud-Kamerlid Jan Kees Wiebenga, die door de partij is aangesteld als toezichthouder op de verkiezingen.

In de nacht van woensdag en donderdag sloot de stemming voor de verkiezing van de nieuwe lijsttrekker van de VVD. Circa driekwart van de 40.000 leden heeft gestemd. Volgende week woensdagavond maakt de VVD naar verwachting de uitslag bekend. De campagne heeft de afgelopen zes weken tot spanningen geleid.

Ruttes woordvoerder Frits Huffnagel, tevens wethouder in Den Haag, ontkent dat hij of andere leden van het campagneteam ledenlijsten hebben opgevraagd om voor de campagne te gebruiken. Hij zegt dat de campagne op de laatste dag „tot een bedenkelijk niveau is gedaald”. Eergisteren bevestigde lokaal voorzitter Florus Wijsenbeek dat hij twee tot drie weken geleden benaderd was door Ruttes campagneteam. Na intern beraad besloot de afdeling Den Haag de adresgegevens van de leden openbaar te maken, op voorwaarde dat ook de andere twee kandidaten, Rita Verdonk en Jelleke Veenendaal, ze zouden mogen gebruiken. De Haagse vice-voorzitter Eric Trinthamer trok dat later in en zei later dat niet het campagneteam, maar „fans” van Mark Rutte de gegevens hadden opgevraagd.

Het campagneteam van Verdonk werd ingelicht nadat de dochter van Kamerlid Charlie Aptroot, Verdonk-aanhanger, een telefoontje had gekregen om op Mark Rutte te stemmen. Het team heeft aanwijzingen dat dit in ten minste twee andere afdelingen ook gebeurd is en diende een klacht in bij Wiebenga.