Vuurvreters contra ijsmannen

Hugh Jackman en Halle Berry In this undated publicity photo released by Twentieth Century Fox April 21, 2006, Storm, played by Halle Berry (L), and Wolverine, played by Hugh Jackman, prepare for the ultimate battle in "X-Men: The Last Stand". The movie opens in the U.S. May 26. EDITORIAL USE ONLY NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/Kerry Hayes/Twentieth Century Fox/Handout REUTERS

X-Men: The Last Stand.

Regie: Brett Rattner. Met: Hugh Jackman, Halle Berry, Ian McKellen. Famke Janssen.

Het derde deel in de stripfilmserie X-Men mag The Last Stand heten, een toegift na afloop houdt de mogelijkheid van een vervolg open. Of dat goed nieuws is, hangt af van je waardering van de special effects-storm die regisseur Brett Ratner over je heen blaast. Hij is de echte X-Man.

Waar ging het allemaal ook weer over? De X-Men zijn mutanten met bovenmenselijke krachten, outcasts en redders van de mensheid tegelijkertijd. Professor Xavier (Patrick Stewart) en de zijnen moeten voortdurend de strijd aan met Magneto (Ian McKellen) en zijn groep die het liefste de mensheid aan zich onderwerpen. Dat resulteert in gevechten tussen telepaten, wolfmannen, ijsmannen, telekineten, vuurvreters en staalmannen, waarin de echte sterren de mensen van de special-effectsafdeling zijn. Thema’s als de angst voor de ander, het bewaren van je individualiteit en de vraag of je talenten een zegen of een vloek zijn, worden aangevuld met de hedendaagse vraag of je moet assimileren om te overleven. Maar om die filosofische motieven van de X-Men-serie lijkt het regisseur Ratner niet echt te doen.

    • Dana Linssen