Vurig hopen op hindernissen

Zeven leerlingen van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar schrijven een weblog over hun eindexamen. Vandaag: Deru Schelhaas blijft hopen.

„Met mijn huidige instelling verdien ik geen diploma, simpel. Stiekem hoopte ik woensdag dan ook gestraft te worden voor mijn hoogmoedigheid.

De voorbereiding op het economie-examen gaf in ieder geval voldoende redenen om aan te nemen dat ik de benodigde 3,1 niet zou halen. Bijna dertig hoofdstukken leren was de dag voor de toets zo onaantrekkelijk dat ik er maar helemaal niet aan begon. Dit veroorzaakte het eerste stressmoment tijdens de examens: op hoop van zegen en met trillende vingers sloeg ik het opgavenboekje open.

Maar helaas, al na de eerste vraag spatte de droom van terechtwijzing als een zeepbel uiteen. Want wat was dit akelig eenvoudig. Bijna een belediging. Elke snotaap die weet hoe je een rekenmachine aan en uit doet, kon voor deze toets een voldoende behalen.

Vurig hoop ik dat volgende week de echte hindernissen op mijn pad zullen komen. Na de anticlimax van de examens tot nu toe bereid ik me voor op het ergste. Ik kijk nergens meer van op.”

WWW.NRC.NL/EINDEXAMEN