Televisie Overige Films

High Crimes (Carl Franklin, 2002, VS). Schematisch rechtbankdrama, waarin advocate Ashley Judd de onschuld probeert aan te tonen van echtgenoot die als militair in El Salvador burgers zou hebben doodgeschoten. RTL5, 20.30-22.35u.

Verder dan de maan (Stijn Coninx, 2003, België/Nederland/Denemarken/Duitsland). Vriendelijk maar nogal overbodig portret van een boerengezin anno 1969, bezien door de ogen van de 9-jarige dochter, die in Jezus gelooft en het maar niks vindt dat mensen een raket naar de maan sturen. België 2, 23.00-0.40u.

Virus (John Bruno, 1999, VS/Engeland/Duitsland/Japan). In dure, man-onvriendelijke special effects-film bestrijden Joanna Pacula en Jamie Lee Curtis buitenaardse piraten die een Russische oceaanstomer hebben geënterd. Met Donald Sutherland als perfide avonturier en William Baldwin als sekssymbool dat zijn mond moet houden. Talpa, 23.15-1.05u.

Idioterne / The Idiots (Lars von Trier, 1998, Denemarken/Frankrijk/Italië/Nederland). Door de kritiek gereserveerd ontvangen Dogma-film van Von Trier. Geheel op video uit de hand gedraaid doet de film verslag van een gezelschap min of meer welgestelde Denen die zich in hun vrije tijd als geestelijk gehandicapten gedragen en als zodanig restaurantbezoekers, gemeenteambtenaren maar ook collega’s en familie lastigvallen. Belangwekkende en provocerende film heeft per saldo last van ideeënarmoe. Ned.3, 0.25-2.20u.

The Truman Show (Peter Weir, 1998, VS). Regisseur Weir ontmaskert de wereld van televisie zonder ook maar een moment te ontkennen of te ridiculiseren dat mensen behoefte hebben aan romantische verhalen. Hoofdpersoon is de dertigjarige Truman Burbank, die zonder het te weten al zijn hele leven de ster is van een doorlopende tv-show, door komiek Jim Carrey op ingetogen wijze vertolkt. BBC1, 0.35-2.10u.