Televisie Film van de dag

Lars Kaalund en Peter Gantzler in ‘Italiaans voor beginners’ Halfinn (Lars Kaalund) in gesprek met zijn vriend en werkgever Jørgen Mortensen (Peter Gantzler) in Dogme 12: `Italiensk for begyndere' regie Lone Scherfig
Lars Kaalund en Peter Gantzler in ‘Italiaans voor beginners’ Halfinn (Lars Kaalund) in gesprek met zijn vriend en werkgever Jørgen Mortensen (Peter Gantzler) in Dogme 12: `Italiensk for begyndere' regie Lone Scherfig

Italian for Beginners.Niet elke Dogma-film is een pijnlijke verkenning van het menselijk tekort dat met zwiepende camera’s is vastgelegd. De vijfde Dogma-film gaat zelfs tegen een van de tien geboden in van het in 1995 door Lars von Trier en Thomas Vinterberg ondertekende manifest: er mogen geen genrefilms gemaakt worden. En laat Italian for Beginners nou te kenschetsen zijn als een Europese variant op de romantische komedie. De film is nog wel met de hand gefilmd, maar veel minder schokkerig dan de meeste Dogma-films. De zes personen die gevolgd worden hebben een vrij miserabel leven en één ding dat hen bindt: de wekelijkse Italiaanse les én behoefte aan liefde. Het bestaan is somber, maar daar moet je je niet bij neerleggen. Deze positieve boodschap van scenarist-regisseur Lone Scherfig en het aanstekelijke acteren maakt de film zowaar tot een feelgood-film.

(Lone Scherfig, 2000, Den/Zw), België 2, 23.45-1.35u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg