Strip Bommel wordt hoorspel

De NPS komt in september met een hoorspelserie Bommel, die is gebaseerd op de 177 Bommel-verhalen van Marten Toonder. De omroep is al begonnen aan de productie.

De woordvoerder van de NPS wil niets zeggen, omdat de besprekingen met de erven-Toonder nog lopen. Het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroep Producties bevestigt subsidie voor het project te hebben toegekend. Peter te Nuyl, die ook de gisteren voor het laatst uitgezonden serie Het Bureau van J.J. Voskuil regisseerde, is de regisseur van Bommel.

Het format is ongeveer gelijk aan dat van Het Bureau, de serie die deze week is afgesloten: 440 dagelijks uit te zenden afleveringen van ongeveer een kwartier. De hoofdrollen worden gespeeld worden door Mark Rietman (Bommell), Jacob Derwig (Tom Poes) en Krijn ter Braak (Joost), die ook meespeelden in Het Bureau.

Schrijver en tekenaar Marten Toonder overleed vorig jaar op 93-jarige leeftijd. Hij schiep in zijn stripverhalen personages als Heer Bommel en Tom Poes die in Nederland iconen werden. Uitspraken als: „Geld speelt geen rol” en „Een eenvoudige doch voedzame maaltijd” zijn gevleugelde Toonder-zinnen. Door Toonder bedachte woorden als ‘denkraam’ drongen door tot de officiële Nederlandse taal.

Bij het afscheid van het stripverhaal in NRC Handelsblad, in april 1998, schreef hoofdredacteur Folkert Jensma: „O.B. Bommel is misschien wel de belangrijkste stripheld in de Nederlandse literatuur geweest. Hij is in zeker twintig talen en dialecten vertaald, in 21 landen gepubliceerd en heeft miljoenen lezers intens genoegen bezorgd. Bommel is een begrip, een industrie, een liefdesobject. Bommel is cult geworden.” In 1941 verscheen de eerste strip, in 1986 de laatste.

    • Ingrid van Frankenhuyzen