Ruzie om concurrentie Pin en Chipknip

Omdat banken de concurrentie bij betaalproducten als Pin en Chipknip frustreren, zijn president-commissaris Annemarie Jorritsma en directeur Ada van der Veer opgestapt bij Currence. Deze organisatie is vorig jaar juist opgericht om de marktwerking rond deze betaalproducten te bevorderen.

In een vandaag verschenen verklaring zeggen Jorritsma, burgemeester van Almere en voormalig minister van Economische zaken, en Van der Veer dat ze zijn afgetreden vanwege een zakelijk verschil van inzicht met de aandeelhoudende banken over de onafhankelijke positie van Currence. „De banken hebben bij de oprichting een aantal beleidszaken overgedragen. Dan moet je de directie de vrijheid geven en niet voortdurend alles in de raad van commissarissen weer ter discussie stellen. Daar horen alleen de beslissingen over grote investeringen thuis.”

Currence werd in 2005 afgesplitst van Interpay, dat de miljarden betaaltransacties met onder meer Pinpas en Chipknip verwerkt. Currence kreeg daarbij het eigendom over producten als Pin, Chipknip, acceptgiro’s en incasso’s. De organisatie mag licenties verstrekken aan nieuwe leveranciers van betaaldiensten of van nieuwe betaalkastjes, ziet toe op de naleving van de spelregels door alle marktpartijen en doet de promotie. „Op al die terreinen bleven de banken zich met het beleid bemoeien”, zegt Jorritsma.

De overheid heeft bewust gekozen om de banken de markwerking zelf te laten regelen. „Zelfregulering vraagt om zelfdiscipline”, zegt Jorritsma. „Dat is moeilijk gebleken voor de banken. Ik hoop dat onze actie ze tot de conclusie brengt dat dingen anders moeten. En anders moeten ze het de overheid maar laten regelen.”

De banken verklaren dat het bij jonge organisaties vaker voorkomt dat er in het begin verschillen van inzicht over het beleid ontstaan. In de raad van commissarissen zitten vertegenwoordigers van de aandeelhouders ABN Amro, ING en Rabobank. „Er zijn afspraken gemaakt dat die zouden terugtreden en er nog één vertegenwoordiger van de aandeelhouders zal aanblijven”, zegt Jorritsma.

De Nederlandsche Bank, die op grote afstand staat van Currence, laat weten de gang van zaken „met belangstelling” te volgen.