Ruimte op tv voor uitgevers

Kranten mogen zelf een televisiestation beginnen. De bestaande wettelijke beperkingen moeten zo snel mogelijk worden opgeheven. Dat heeft staatssecretaris Medy van der Laan (Media) woensdag gezegd.

Nu mogen krantenuitgevers als PCM (eigenaar van onder andere NRC Handelsblad en de Volkskrant) en De Telegraaf-groep nog geen eigen tv-zender beginnen, omdat ze op de krantenmarkt een marktaandeel hebben dat groter is dan 25 procent. De beperking was ooit ingevoerd om de pluriformiteit van de Nederlandse pers in stand te houden en te voorkomen dat één mediaconcern te veel kanalen zou beheersen.

Met het plan van Van der Laan krijgen krantenuitgevers de ruimte die zij denken nodig te hebben. Om een grote nieuwsorganisatie als PCM – met meer dan duizend journalisten – in stand te houden, is het volgens de krantenuitgever noodzakelijk dat het concern zijn nieuwsverhalen in de toekomst via meerdere media kan verspreiden. PCM experimenteert al met het maken van tv-programma’s. Zo maakt nrc.next op werkdagen het programma Who’s next voor RTLZ en komt De Volkskrant met webtelevisie op zijn website. De Telegraaf is aandeelhouder in het Europese televisiebedrijf SBS, dat in Nederland eigenaar is van de drie zenders SBS6, Net5 en Veronica.

De Commissariaat voor de Media en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid bepleitten meer ruimte voor krantenuitgevers om televisie te maken.