Premier Juncker in voetspoor van Beatrix

AKEN. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker heeft gisteren in het Duitse Aken de prestigieuze Karel de Grote-prijs gekregen. Deze prijs wordt sinds 1950 uitgereikt aan personen en instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese eenwording.

Eerder werd de onderscheiding toegekend aan onder anderen koningin Beatrix (1996), Winston Churchill, Konrad Adenauer, Helmut Kohl, Bill Clinton, en Vaclav Havel.

De 51-jarige Juncker geldt als gangmaker en wegbereider van Europese samenwerking. Na het in ontvangst nemen van de prijs zei Juncker dat de mensen ”te weing trots op Europa zijn”. Hij stelde dat veel bereikt is en hij wees onder meer op de uitbreiding van de EU, de invoering van de euro en de vrede in Europa.

De onderscheiding is genoemd naar Karel de Grote (742-814), die in zijn rijk de volkeren van de Ebro tot de Elbe had verenigd. Zij bestaat uit een medaille, een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro.