Pas verschenen

Maeve Brennan: Dublin. Vert. Rosalien van Witsen, Hoogland en Van Klaveren, 240 blz. € 19,90

Verhalenbundel van de in 1993 overleden Iers-Amerikaanse schrijfster en oud-medewerker van The New Yorker. Haar korte verhalen, die onder andere gaan over haar jeugd in Dublin, worden vergeleken met die van Anton Tsjechov.

Álvaro de Campos [Fernando Pessoa]: Gedichten 1913-1922. Vert. August Willemsen, Arbeiderspers, 445 blz. € 29,95

Nieuwste aanwinst van de Pessoa-bibliotheek. Deze bundel bevat gedichten van Pessoa's meest levendige heteroniem Álvaro de Campos. Het is voorzien van een commentaar en een nawoord van August Willemsen.

Frances Mayes: Een jaar in de wereld. (A Year in the World) Vert. Lilian Schreuder, Prometheus, 410 blz. € 19,95

Na bestsellers als Een huis in Toscane en Bella Toscane komt Mayes met een nieuw reisboek. Ditmaal verlaat Mayes haar thuisbasis Toscane en reist af naar andere Mediterrane oorden.

Uwe Timm: Rood. (Rot) Vert. Gerrit Busink, Podium, 400 blz. € 25,–

Roman van de Duitse filosoof en schrijver Uwe Timm uit 2001 over de protestbeweging in de jaren zestig van de vorige eeuw. Van zijn hand verschenen ook Mijn broer bijvoorbeeld (2003) en De ontdekking van de curryworst (1993). Het is een roman ‘over dogmatisme en beklemmende partijdiscipline, over falende deelneming van de arbeidersklasse aan haar eigen emancipatie, over opkomend terrorisme en ruzies’ (Anneriek de Jong in Boeken, 02.12.05).

Non-Fictie

Mike Dash: Roofmoordenaars. Het ware verhaal van India’s moorddadige sekte: De Thugs. Arbeiderspers, 444 blz. €21,95

De Thugs vormden in de 18de eeuw een geheime bende die grote gebieden in Nood-India onveilig maakten. Het waren roofmoordenaars, die zich aansloten bij nietsvermoedende reizigers om die later ritueel te wurgen. ‘Dash heeft met Thugs een prachtig en gedetailleerd, antropologisch portret geschreven’ (Hans Moll in Boeken, 02-09-2005)

Cassius Dio: Samenzwering en verraad. De strijd om de macht na de moord op Julius CaesarVertaald door G.H. de Vries. Athenaeum-Polak & Van Gennep.380 blz. €39,95

De Griekse schrijver Cassius Dio (ca.160 - ca. 235) werkte twintig jaar aan zijn Romeinse geschiedenis. In het nu vertaalde deel beschrijft hij de ingewikkelde politieke intriges en de oorlogen na de dood van Caesar.

Mariët Meester: Sla een spijker in mijn hart. Roemeense Roma na de revolutie. Balans, 335 blz.€19,50Twee miljoen Roemeense Roma wonen in Roemenië. Mariët Meester beschrijft hen niet als etnisch probleem binnen de EU, zoals vaak gebeurt, maar van binnen uit. Jarenlang trok ze met hen op.Wim van de Pol: Afluisteren in Nederland. Balans, 335 blz. €16,50Duizenden telefoons en computers worden in Nederland afgetapt door de politie of de inlichtingendienst. Onderzoeksjournalist beschrijft de praktijk van deze onzichtbare acties.Balans, 335 blz.€19,50

Twee miljoen Roemeense Roma wonen in Roemenië. Mariët Meester beschrijft hen niet als etnisch probleem binnen de EU, zoals vaak gebeurt, maar van binnen uit. Jarenlang trok ze met hen op.

Wim van de Pol: Afluisteren in Nederland. Balans, 335 blz. €16,50

Duizenden telefoons en computers worden in Nederland afgetapt door de politie of de inlichtingendienst. Onderzoeksjournalist beschrijft de praktijk van deze onzichtbare acties.