Palmcomputer wordt soort superzakmes

Zakmessen bieden steeds meer functies en worden steeds groter. Zaktelefoons, pda’s en gps-sen groeien naar elkaar en worden steeds kleiner. Neem de iPaq

Een jaar of tien geleden introduceerde het Amerikaanse Palm een elektronische agenda die een enorm succes werd. Er zat een calculator en een kladblok in en verder kon je er adressen, telefoonnummers en afspraken in opslaan.

Nu lijkt dat weinig, maar toen sprak het idee dat je niet langer hoefde te krabbelen in een papieren agenda veel mensen aan. Inmiddels heeft de personal digital assistant (pda) of palmcomputer concurrentie gekregen van de smart phone, de mobiele telefoon met extra toeters en bellen.

Om de concurrentie met de smart phone het hoofd te bieden is de pda verrijkt met technieken waarmee je kan navigeren en het internet op kan. Omdat je er tot voor kort alleen via Skype mee kon bellen, stoppen steeds meer fabrikanten er nu ook een telefoon in.

HP’s nieuwe iPaq hw6515 is een ‘quad band’ telefoon die nagenoeg in alle delen van de wereld is te gebruiken, en behalve gsm en gprs, de twee meest reguliere mobiele netwerken, ook EDGE ondersteunt: een snelle gprs variant waarmee je ook draadloos kan internetten.

De snelste variant UMTS ontbreekt, waarschijnlijk omdat het bereik daarvan in veel landen nog beperkt is. Voeg daarbij satellietnavigatie (gps) en een digitale camera en je hebt een soort Zwitsers communicatie-mes dat voor nagenoeg alle doeleinden kan worden ingezet.

Nadeel is het toetsenbord. Dat is klein en onhandig. Ook wordt als externe geheugenkaart het miniSD formaat gebruikt, terwijl bijvoorbeeld navigatiekaarten op dit moment nog vrijwel uitsluitend op reguliere SD kaartjes verkrijgbaar zijn.

Tenslotte is de iPaq onhandig groot voor telefoneren. Dat laat onverlet dat deze pda multi-inzetbaar is en het gebruik van een notebook en de mobiele telefoon overbodig maakt, vooral tijdens zakelijke reizen.

Je kunt er zelfs een PowerPoint presentatie mee geven, iets waarvoor je normaal een laptop zou meenemen.

iPaq hw6515 kost rond 500 euro.

    • Jan Libbenga