Op de knieën voor een broek

Afritsbroeken, goretex jassen, bergschoenen, winddichte fleece vesten, het is een en al buitensport mode op straat. Wanneer komt de arbeidersmode weer terug?

Snickers Workwear broek met opgestikte zakken voor kniebeschermer. (Foto Jaime Halegua) Halegua, Jaime

„Kan hij hier tegen?” Zonder af te wachten, knijpt een collega in het spaflesje. Een waterstraal spat in ontelbare druppels op de broek uiteen. De druppeltjes parelen op de cordura stof en laten zich moeiteloos wegvegen. De collega is inmiddels grinnikend in de lift verdwenen. Maar het antwoord is gegeven: hij kan er tegen.

Kort daarvoor heeft een andere, even bereidwillige collega, ongevraagd een aansteker tegen de broek aan gehouden en dezelfde vraag gesteld. En ook zijn vraag kon bevestigend worden beantwoord.

Toch is het geen controversieel kledingstuk waarover het hier gaat. Geen agressief ogende, in camo tinten geverfde gevechtsbroek bijvoorbeeld. Het is een pantalon uit de 3-serie van Snickers Workwear, een in werkkleding gespecialiseerd bedrijf .

Deze KneeGuard broek heeft verstevigde zakken en broekspijpen, en dubbel gestikte naden. Met klittenband sluitingen op onder meer de zak voor de mobiele telefoon. Er zijn uitsparingen voor kniestukken en er kunnen gereedschapstassen aan worden bevestigd. Kortom, een werkmansbroek.

Wie niet met zijn handen werkt en eind jaren zestig vorige eeuw jong was, kijkt niet op van een werkmansbroek. De gemiddelde babyboomer is weliswaar opgegroeid met de aanduiding ‘werkschuw, langharig tuig’, maar liep rond in werkmanskleding. Zo waren bijvoorbeeld corduroy stratenmakers- of katoenen timmermansbroek populair onder studenten. Deels om solidariteit te tonen met ‘de arbeiders’, maar vooral vanwege de prijs/kwaliteit verhouding.

Nu moet je er ‘cool’ en sportief uitzien. En zo wordt ook op het werk de Snickers-broek begroet. „Echt stoer”, klinkt het regelmatig. Nog prettiger is de broek zelf. Hierin kan je comfortabel wandelen. Voor in de grote stad is er de drukknoop waarmee de portemonnee in de achterzak kan worden beveiligd. Voor in de natuur zijn er ruime zakken voor verrekijker en camera. En voor wie het zevenblad uit de perken wil steken zijn er de kniebeschermerzakken waarin de kniestukken in passen.

Nog leggen werkmanskledingstukken, afgezien van Caterpillar schoenen en spijkerbroeken, het op straat af tegen schoenen en kledinguit de buitensport industrie. Deze Snickers broek zou daarin verandering kunnen brengen.

Voor producten en adressen zie www.snickers-workwear.com Tot 30 juni kost de geteste broek 3312 inclusief een set kniebeschermers 49,95 euro. Daarna broek alleen 47,95 en kniebeschermers 10,50

    • Hans Moll