Minsk: sancties tegen VS, Canada

Wit-Rusland laat geen vluchten van Amerikaanse en Canadese luchtvaartmaatschappijen over Wit-Russisch grondgebied meer toe.

Die beslissing, die gisteren in Minsk werd bekendgemaakt, is genomen als vergelding voor sancties die de VS en Canada hebben genomen na de recente presidentsverkiezingen in Wit-Rusland. Die verkiezingen werden gekenmerkt door fraude en onderdrukking van protesten van de oppositie. Een van die sancties betrof een vliegtuig waarmee de premier van Wit-Rusland, Sergej Sidorski, onderweg was naar Cuba: dat kreeg geen toestemming om op een Amerikaans of Canadees vliegveld bij te tanken.

Volgens de woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Andrej Popov, moet de regering nog besluiten of het overvliegverbod geldt voor alle Amerikaanse en Canadese vliegtuigen, of alleen voor toestellen met officiële delegaties.

De VS en de Europese Unie hebben de afgelopen weken en maanden diverse strafmaatregelen tegen Wit-Rusland genomen. Zo krijgen Wit-Russische autoriteiten die verantwoordelijk worden geacht voor de verkiezingsfraude – inclusief president Aleksandr Loekasjenko – geen visum voor de VS of voor lidstaten van de EU, en zijn hun tegoeden in die landen bevroren. Popov zei gisteren dat Wit-Rusland deze maatregelen bij internationale juridische instanties zal aanvechten. „Beperkende maatregelen tegen Wit-Rusland schenden de letter en de geest van internationale akkoorden, zoals akkoorden over de vrijheid van beweging”, zei hij.

Het ministerie van Justitie van Wit-Rusland heeft gisteren het Hooggerechtshof gevraagd een belangrijke mensenrechtenorganisatie, het Wit-Russische Helsinki Comité, te verbieden. Het Comité heeft volgens het ministerie „stelselmatig de wet en zijn eigen handvest geschonden” door zonder toestemming posters op te hangen tijdens de parlementsverkiezingen van 2004, kantoren te openen in particuliere woningen en ‘grove’ belastingvergrijpen te begaan. Het Helsinki Comité beschuldigde gisteren de regering van „het doen herleven van stalinistische tijden”. Het naderende verbod, aldus het Helsinki Comité, is bedoeld om een criticus van het regime tot zwijgen te brengen. (Reuters, AFP, AP)