Megafusie van twee grote staalconcerns

Het Luxemburgse staalconcern Arcelor fuseert met Severstal, de grootste staalproducent van Rusland. Daarmee hoopt Arcelor een vijandige overname door concurrent Mittal Steel te blokkeren.

Met de vanmorgen aangekondigde fusie passeert Arcelor Mittal als grootste staalproducent ter wereld. De huidige aandeelhouders van Arcelor krijgen een belang van 68 procent in de nieuwe combinatie; de eigenaar van Severstal, Aleksej Mordasjov, verwerft de resterende 32 procent.

Aandeelhouders van Arcelor moeten nog wel instemmen met de fusie. Ze kunnen ook nog steeds ingaan op het bod van Mittal, maar met 32 procent van de aandelen in handen van Mordasjov wordt het voor Mittal lastig Arcelor volledig over te nemen. Mordasjov heeft Arcelor bovendien toegezegd zijn aandelen de eerste vier jaar niet te verkopen.

Een woordvoerder van Mittal beschuldigt Arcelor van het „tegenwerken” van een overname door Mittal. „Aandeelhouders lopen op deze manier een overnamepremie mis.”

Lakshmi N. Mittal, de Indiase bestuursvoorzitter van het in Rotterdam gevestigde Mittal Steel, heeft eerder gezegd de overname ook te zullen doorzetten als hij 50 procent of meer van de aandelen van Arcelor in handen heeft. Arcelor zegt op zijn beurt het samengaan met Severstal door te zetten bij 50 procent of meer steun.

Arcelor zegt in combinatie met Severstal niet alleen de grootste, maar ook de meest winstgevende staalproducent ter wereld te worden. Samen produceren de bedrijven 70 miljoen ton staal per jaar en behalen ze een omzet van 46 miljard euro. De bedrijven zijn samen marktleider in Europa, Rusland en Brazilië hebben een marktaandeel van 20 procent in de auto-industrie. Door samen te gaan verwacht Arcelor jaarlijks zo’n 590 miljoen euro te kunnen besparen.

Bestuursvoorzitter Guy Dollé en president-commissaris Joseph Kinsch blijven in functie. De nieuwe grootaandeelhouder Mordasjov wordt commissaris en krijgt het recht zes van de achttien commissarissen te benoemen.

Mordasjov brengt al zijn aandelen Severstal in en koopt daarnaast voor 1,25 miljard euro nieuwe aandelen Arcelor. Hij betaalt daarvoor 44 euro per aandeel, 17 procent hoger dan het laatste bod van Mittal en 37 procent boven de slotkoers van Arcelor van gisteren. Vanmorgen reageerden beleggers negatief op de aankondiging van Arcelor. Rond het middaguur noteerde het aandeel in Parijs ruim 4 procent lager op 32,69 euro.

hoofdartikel:pagina 7