Marco kan geen bloed meer zien

Op nummer 1 van de Top-50 staat deze week Rood van Marco Borsato. Rood is Marco’s tiende nummer één-hit. Sinds The Beatles in de jaren zestig heeft niemand dit record gehaald. Misschien is Borsato beter dan The Beatles.

Marco Borsato zingt over de kleur rood Foto Pim Ras/HH Nederland , Amsterdam , 18-12-2002 Marco Borsato in concert tijdens de Sportman van het Jaar 2002- gala Foto ; Pim Ras / Sportbeeld / HH Zanger , zingen , Nederpop , artiest , Borsato Hollandse Hoogte

Marco Borsato is in ieder geval goed in het kiezen van opvallende liedjes. Omdat ze altijd in het Nederlands zijn, en Borsato duidelijk praat, kunnen we hem makkelijk verstaan. Dan hoor je: er gebeurt iets in zijn liedjes. Borsato, of degene die zijn tekst schrijft, kan heel goed van een mug een olifant maken. Dat klinkt misschien niet als een compliment, maar dat is het wel. Het betere mug-tot-olifant-maken is een ambacht dat hoort bij popmuziek: je zingt over iets kleins, en je bedoelt iets groots.

Zo zingt Borsato in zijn nieuwe liedje met veel hartstocht alleen maar over de kleur rood. Gewoon een kleurtje uit de verfdoos, zou je zeggen, maar wat hij er allemaal niet mee bedoelt…

Rood is voor Marco: liefde, haat, passie, rood-wit-blauw, wijn, bloed, oorlog, rozen en avondzon. Sommige dingen zijn leuk, en sommige niet. Borsato laat in het liedje weten dat hij vandaag geen zin heeft in de vervelende dingen waar rood je aan doet denken. Dus niet aan bloed, oorlog en ‘rood waas voor je ogen’.

Vandaag wil hij denken aan rood als kleur van de liefde voor zijn geliefde. Zij heeft rode lippen en rode wangen. Marco koopt van zijn ‘laatste rooie cent’ een bos met honderdvijftig rode rozen, en samen drinken ze rode wijn. Oh ja, hij schreeuwt ook nog van de ‘roodbedekte daken’ dat hij van haar houdt. En zijn hart vol liefde is ook al rood.

Op de meeste dagen denkt Marco wél aan die andere betekenissen van rood. Want hij zingt hier „Dus ik neem heel bewust het besluit/ De krant leg ik weg/ En de TV gaat uit”. Hij wil geen rood bloed en rode vlammen zien.

Toch kan hij het niet uitbannen. Aan een van zijn rozen zit een doorn en die prikt in zijn vinger. Er valt een druppel bloed op de grond. Zij pakt zijn hand en kust zijn vinger.

Haar lippen zijn nu nog roder.

HESTER CARVALHO