Lekker chillen in de ‘examenquarantaine’

Leerlingen moeten op Curaçao voor het Nederlandse eindexamen in quarantaine.

De vrees is dat ze andersde antwoorden krijgen doorgespeeld uit Nederland.

Examenkandidaten in ‘quarantaine’ op Curaçao Prince Victor Victor, Prince

Scholieren Donja, Latoya en Lisanne zitten op een hotelkamer achter getraliede ramen. In quarantaine. De volgende dag maken de leerlingen van het Curaçaose Vespucci College hetzelfde vmbo-eindexamen Duits dat al uren daarvoor in Nederland is afgenomen. Om te voorkomen dat antwoorden vanuit Nederland worden doorgespeeld, zijn zes Vespucci-scholieren maandagnacht van de buitenwereld afgesloten. Zonder mobieltjes of laptops. De tassen zijn er bij aankomst in het hotel op doorzocht.

„De ochtendexamens”, zegt examensecretaris Ilona Schutte, „eindigen in Nederland om tien uur. Op Curaçao is het zes uur vroeger, dus vanaf vier uur ’s nachts zou iemand de antwoorden kunnen doorgeven.” Het lijkt Schutte sterk dat leerlingen dat zouden doen, want ze verspelen er hun examen mee. In de vijf jaar dat eindexamenkandidaten van het Vespucci in quarantaine worden geplaatst, zijn er nog nooit problemen geweest.

Het Vespucci College is de enige school die volledig Nederlands onderwijs biedt op Curaçao. Naadloze aansluiting op het Nederlandse voortgezet onderwijs staat daarbij centraal. De privé-school voor vmbo, havo en vwo werd zeven jaar geleden opgericht om kinderen van op Curaçao gestationeerde militairen te behoeden voor een onderwijsachterstand tijdens de uitzendperiode in ‘de West’. De laatste jaren is de instroom van Curaçaose leerlingen flink toegenomen. Momenteel bestaat de helft van de 200 leerlingen op Vespucci uit jonge Curaçaoënaars.

De vaders van Donja Schierick (16), Latoya Molevelt (16) en Lisanne Evers (15) werken allen bij de marine. Voor de gezinnen Schierick en Molevelt zit de driejarige uitzendtermijn er bijna op. „Balen”, vindt Donja. Ook Latoya wil écht niet weg van Curaçao. Ze vindt het uitgaansleven op het eiland veel leuker dan in Nederland. „Maar de marine beslist over ons, dat is van tevoren zo afgesproken.”

In quarantaine zitten is eigenlijk wel spannend, vinden ze. „In Nederland maak je dit echt niet mee”, zegt Latoya. Dat ze de nacht voor een eindexamen niet in haar eigen bed slaapt is wel raar, daarom heeft ze, net zoals Donja en Lisanne, haar eigen kussen maar meegenomen. „Ik wist helemaal niet dat ze dit in Nederland niet doen”, zegt Donja. „Dat hoorde ik pas een paar dagen geleden.”

De meisjes lopen de eetzaal binnen. Ze zetten een dvd op en trekken een paar zakken dorito’s open. Vespucci-begeleiders Ruud Pruis en Gerard Schuurbiers kijken vanachter een tafel toe. Pruis, docent aardrijkskunde, geeft naast het Vespucci ook les op het Maria Immaculata Lyceum (MIL), een rooms-katholieke havo en vwo-school met louter Curaçaose leerlingen. Ook daar worden voor bepaalde vakken Nederlandse examens afgenomen (zie kader).

„Het MIL voldoet aan alle gemeenschappelijke exameneisen”, zegt Pruis, „maar die leerlingen hebben wel een taalachterstand in het Nederlands.” Collega Schuurbiers, docent natuur- en scheikunde, is dan ook niet verbaasd dat steeds meer Curaçaose ouders hun kinderen naar het Vespucci sturen. „Ouders willen dat hun kinderen naadloos aansluiting kunnen vinden bij het onderwijs in Nederland. Curaçaose leerlingen van andere scholen begrijpen vaak de eindexamenvragen niet. Je houdt je hart vast als die naar Nederland gaan.”

Maar het Vespucci College is niet voor alle Curaçaoënaars weggelegd. De privé-school kost jaarlijks omgerekend ruim 6.000 euro, terwijl ouders van MIL-leerlingen niet meer dan omgerekend 700 euro betalen.

Bovendien wordt de jaarlijkse bijdrage van de marine aan het Vespucci College vanaf volgend schooljaar afgebouwd, waardoor het schoolgeld, in elk geval voor draagkrachtige ouders, in september omhooggaat. Tegen die tijd zijn Donja, Latoya en Lisanne al van school. Áls ze slagen, maar daar maken ze zich geen zorgen over. „Je moet een beetje chillen”, zegt Donja, „en niet nadenken over wat je niet weet. Gewoon vette lol maken voor je examen, daar word je veel relaxter van.”

    • Miriam Sluis