Kom tot rust, graaf je graf

Dat extreem toerisme is Rusland aanslaat, is geen wonder. Nergens lijkt men gretiger om verlossing te vinden. Dus wat doet de vervreemde Moskouse kantoorbediende om zijn ziel te hervinden? Sinds twee jaar kan hij hetleger in, in een oude kazerne bij de stad Jaroslavl. De startprijs per etmaal is 200 dollar, voor extra geld mag je helikoptervliegen en met machinegeweren schieten. Het kamp is van de bond van Tsjetsjeniëveteranen, de drilsergeants zijn paratroopers die, zo belooft het kamphoofd, „gegarandeerd bloed hebben gezien”.

De rekruten paraderen, kruipen door de modder, leren vechten. ‘Dedovtsjina’, stelselmatig afblaffen en treiteren, is gratis. Rebelse rekruten moeten opdrukken en toiletten met hun tandenborstels reinigen. ’s Avonds is er boekweitpap en patriottisch gezang rond het kampvuur. En ’s nachts overmeesteren Tsjetsjeense terroristen mogelijk de schildwachten. Onvoldoende tijd? Dan kan je bij de stad Oeglitsj een middag Wolgasleper zijn. In authentieke lompen sleep je een platbodem met 320 ton last drie kilometer langs de Wolga. Tijdens een maaltijd leren de toeristen slepersliederen, daarna is het sjouwen geblazen. De groep kiest zijn voorman. Het laagst in de pikorde staan slaven, die alleen voedsel krijgen.

Maar de ware verlossing vind je in de bossen rond Sint Petersburg. Daar begraaf je jezelf onder deskundige leiding van psycholoog Vladimir Jevtsjoeskin. Hij praat eerst met je, want niet iedereen is er klaar voor. „Maar aan uw stem te horen, bent u gereed”, zegt hij. „We komen allen uit moeder aarde en keren ooit naar haar terug.” Je rijdt in de avondschemering naar een plek met hoge heuvels en oeroude sparren. Rond twaalf uur ’s nachts graaf je een graf. Acht uur scheppen, plastic en boomtakken erin, en de zelfbegrafenis kan beginnen. Jevtsjoeskin: „Mijn advies: eerst zult u uw lotgenoten horen vloeken, huilen en bidden. Zo reinigen zij hun ziel. Daarna wordt het stil. Masturberen mag, we moedigen dat aan. Slapen niet, daarom slaan we elk half uur op een gong bij uw luchtkanaal.” Eerst is er angst. „Luister dan goed naar uw adem en naar de aarde.” Dan merkt je dat de tijd sneller gaat, ga je dingen zien, kom je in een tijdloze zone terecht. Na acht uur herrijs je als herboren uit je graf. „Maar sommigen blijven er liefst zo lang mogelijk in.”

Coen van Zwol

In deze rubriek beschrijven correspondenten van NRC Handelsblad nieuwe trends in hun land.

    • Coen van Zwol