in de marge

Spinnen, wie wil er niet vanaf, al doen ze nuttig werk. De vraag is hoe. Met de stofzuiger opzuigen is gruwelijk: poten breken en de spin stikt langzaam in stof. Ook een schone, lege stofzak en de zuigkrachtregelknop in de laagste stand bleek alleen in theorie spinvriendelijk. Zuig alle webben en spinnen in huis op, was het idee, verwijder de zak, knip hem open en gun de spinnen buitenshuis een doorstart. Geen spin die de test overleefde.

Doodslaan met een krant is geen optie. Nette lezers gebruiken hun krant als bron van informatie en lezen: Het spinnenvangvraagstuk is opgelost! De Spider Catcher vangt spinnen zonder kans op pootbreuk.

De Ierse uitvinding à 15 euro verlengt de menselijke arm met 0,65 meter, tot in het leefgebied van plafondminnende spinnen. Het handvat is deels indrukbaar. Inknijpen en aan de andere kant van de Spider Catcher komen 128 rechte nylon draden tot ontplooiing, als een bloem van achttien centimeter doorsnee. Rond de spin houden, inknijppal loslaten, en de draden omsluiten het insect.

Bij plastic testspinnen werkt het feilloos. Kortpotige spinnen zijn ook zo gegrepen. Voor zeer jonge langpootspinnen gaat het motto van de fabrikant, Because You Care, echter niet op, blijkt bij het uitzetten van de dieren.

Een spin in een web is ook lastig, zeker boven in de hoek van de kamer. De vangarmen raken het web en een alerte spin duikt in de hoek waar de Spider Catcher kansloos is. Oplossing: de pal acuut loslaten, met spinbeschadiging als risico. Het zijn uitzonderingen, er resteren talloze spinnen die bij de ongediertebestrijding mogen helpen totdat iemand ze betrapt en naar de Spider Catcher grijpt.

Michiel Hegener

www.spidercatcher.net

    • Michiel Hegener