Iets murmelen over ‘lijnenspel’ en klaar ben je

Bij de vernissage was dure kunst, knalgroene champagne en er waren mannen met geföhnd haar die naar de kunst keken. Daartussen liepen blonde vrouwen met ingewikkelde tassen. Ineens begreep ik het. Dit was het moment voor alle golddiggers van Amsterdam om toe te slaan. Een man met geld, een Appel aan de muur, wat drank erin. En dan naast zo’n man gaan staan, iets murmelen over ‘lijnenspel’ en klaar was je.

Ik vroeg me af of de vrouwen op dit feestje allemaal net de Quote 500 Baby hadden gekocht, om te kijken wie al die Reinout Oerlemansen met huwbare miljoenen waren. De Quote 500 Baby is een gat in de markt. Het nadeel van rijke mannen is tenslotte dat ze vaak zo oud en lelijk zijn (van die types met een choker en zo’n biljettenclip, die hun geld hebben binnengehaald met de verkoop van tastbare voorwerpen. Ha!).

Zelf ben ik ook een golddigger, al kun je dat niet zien aan de foto hiernaast (golddiggers trekken bijna nooit rare gezichten). Een onbewuste golddigger, dat wel, maar dat zijn juist de beste.

Eerst had ik jarenlang iets met Rijkenmoeilijk, maar dat bleek, verrassing, moeilijk. Toen had ik even wat met Rijkenaardig, maar dat lukte ook niet. Nu denk ik soms terug aan de tijd vóór Rijkenmoeilijk, toen ik nog geen onbewuste golddigger was. Ik had toen wat met Armenlief. Zo arm was Armenlief, dat ik hem mee uit eten moest nemen. Ik had ook weinig geld, dus meestal bestelden we alleen een bijgerecht. Aardappeltjes, bijvoorbeeld.

Zo verliefd was ik, dat ik meeging in de vage zen-tantra-panfluitsfeer waar Armenlief zich in bevond. Ik ging zelfs voor hem op tai chi. Zelf kon hij de lessen niet betalen, dus ik volgde de cursus en leerde hem daarna alle moves. Hoe vertroebeld kan je verliefde geest zijn?

Soms hoor ik nog wat over Armenlief, van een wederzijdse vriendin. Hij verhuisde naar Barcelona en is daar een goedlopend zen-meditatiecentrum begonnen. Misschien is hij nu Rijkenzweverig. Ik zie hem voor me, op een spierwitte yogamat, met een gouden ketting om zijn nek met een Chinees teken eraan dat ‘Vreed zaam Roofdier’ betekent. Deze zomer ga ik naar Spanje. Misschien zoek ik hem op, kunnen we samen tai chiën. Al was hij waarschijnlijk leuker toen hij nog Armenlief was.

    • Aaf Brandt Corstius