Herald Square

Zonder dat het veel aandacht kreeg, werd Matin Siraj deze week schuldig verklaard. Hij wilde een bom laten ontploffen in een van New Yorks drukste metrostations, zo geloofde de jury. De Pakistaanse immigrant werd gevonden met zelfgemaakte plattegronden van het station onder Herald Square en tijdens de rechtszaak werden opgenomen gesprekken afgespeeld waarin Siraj zijn

metro.jpgZonder dat het veel aandacht kreeg, werd Matin Siraj deze week schuldig verklaard. Hij wilde een bom laten ontploffen in een van New Yorks drukste metrostations, zo geloofde de jury.

De Pakistaanse immigrant werd gevonden met zelfgemaakte plattegronden van het station onder Herald Square en tijdens de rechtszaak werden opgenomen gesprekken afgespeeld waarin Siraj zijn woede over het Abu Ghraib-schandaal uitte.

Siraj zelf zegt dat hij er ingeluisd is, dat de verklikker voor de politie als een mentor voor hem was, hem vertelde dat er een fatwa over het doden van Amerikaanse agenten was uitgesproken. Lees hier en hier meer over de zaak. De laatste site, van zelfbenoemde terrorisme-onderzoekers, heeft ook een podcast over dit onderwerp.

Kijk hier naar een filmpje in QuickTime van Herald Square op een dag zonder bom. In oktober wordt bekend wat Sirajs straf is.

    • Freek Staps