Egyptische rechters betogen tegen `inmenging van staat`

Kairo. Zeker 300 Egyptische rechters hebben gisteren in de hoofdstad Kairo geprotesteerd tegen, wat zij noemen, ”inmenging van de staat in de rechtspraak”. De rechters stonden in stilte voor het Hooggerechtshof in Kairo om hun eis voor volledige onafhankelijkheid kracht bij te zetten. Volgens de rechters gebruikt het ministerie van Justitie zijn controle over de salarissen en promoties om de rechtspraak te beïnvloeden. Honderden politieagenten omringden het gerechtshof om te voorkomen dat ongeveer 200 andere activisten zich bij het protest aansloten. Eerder deze maand werden twee Egyptische rechters vervolgd, nadat ze regeringsgezinde collega`s hadden beschuldigd van het manipuleren van verkiezingsresultaten in 2005. Een van de twee was bij de betoging van gisteren aanwezig.