Een cameraatje van katoen

Digitale camera geheel van katoen
Digitale camera geheel van katoen

Het is overdreven om er voor naar Spanje te reizen. Beter een pop bestellen bij een vakantieganger die er toch al in de zon gaat liggen.

Er was een jaar of tien geleden een pop opeens zo hevig begeerd door kinderen van de rijke wereld, dat Amerikanen er voor naar Londen vlogen omdat hij in New York uitverkocht was en hun kind zonder die pop niet verder leven wou.

In Spanje zijn zeven poppen gemaakt in de serie Amanda & Co. Ze hebben alles in en aan zich om een rage te worden. Ze zijn te koop in de Spaanse speelgoedwinkelketen Imaginarium, met vestigingen in 25 landen, maar nou net niet in lelijke speelgoedlanden als de Verenigde Staten en Nederland.

Imaginarium houdt van kinderen en heeft ontwerpers in dienst met betere opvattingen dan die van Amerikaanse speelgoedbedenkers en hun Aziatische kopieermachines.

Amanda & Co zijn een volwassen man en vrouw, vier grote kinderen en een baby. Allemaal dezelfde grijns. Het haar op hun kop – draadjes wol - maakt het onderscheid. Blond of zwart, lang of kort. Een van de jongens is donker van katoen.

De kleren maken de poppen onweerstaanbaar. Echte kleren. Er is ondermeer een setje dat van een pop een kostschoolmeisje maakt in colbertje en ruitenplooirok, en een set voor een vrouw op safari. De volwassen vrouw is gekleed in een degelijk mantelpak waaraan je kunt zien dat ze het niet breed heeft maar verstandig inkoopt; dat goed gesneden pakje gaat jaren mee. Op www.imaginarium.es kan men de catalogus van de Spaanse speelgoedwinkel op zijn gemak doorbladeren.

Vriendelijke doodgewone poppen zijn het, geen concurrenten voor je kind, met tieten en een onwaarschijnlijk smal middel.

Ik kocht het avontuurpakket. Zonder pop er bij. Het olijfgroene jurkje is zo al mooi genoeg. Ook te koop in kindermaten. Kind en pop kunnen er eender uitzien.

In de doos van acht euro zitten acht dingen. Een sterke jurk om in te overleven tussen de bramenstruiken, een zonnehoedje, twee stevige sandalen die een kind de pop zelf aan en uit kan doen (klittenband), een schoudertas met drie zijvakken die alle drie open en dicht kunnen, een landkaart en ansichtkaarten om naar huis te sturen. En het – niet te geloven dat ze het zo kunnen maken – cameraatje. Twee en een halve centimeter hoog en breed en een centimeter dik. Van grijs katoen, gevuld met dekbedvulling en zorgvuldig dicht gestikt. Het flitslichtje is in zilverwit geborduurd, de lens in licht- en donkerzilver. Het lensje voor automatische scherpstelling is zwart.

De camera hangt aan een riem die om de schouders van de pop past. Pop tevreden? Zo makkelijk denken de speelgoedmakers van Imaginarium er niet over. Het is een digitale camera. Een typisch kenmerk van digitale camera’s zit aan de achterkant. Een schermpje waarop je kunt zien hoe de foto wordt die je gaat maken en waarop je even later zien kunt of hij naar je zin is.

Deze heeft dat ook. Een wit lakentje van minder dan een vierkante centimeter, vastgenaaid op de achterkant van de katoenen camera. Nee hoor, dat vindt je kind niet gek, een zachte. Dat een camera een hard huis heeft is pas gek. Moet je er helemaal een zachte tas bij kopen.

Wouter Klootwijk

www.imaginarium.es

    • Wouter Klootwijk