‘De Duckwacht’, Rembrandt in Duckvorm

Op posters door heel Nederland kun je de Duck-versie zien van Rembrandts ‘De Nachtwacht’.

'De Duckwacht' Illustratie Harry Balm
'De Duckwacht' Illustratie Harry Balm Balm, Harry

Heb jij al een billboard gezien langs de snelweg met daarop De Duckwacht? „Ik nog niet", zegt Harry Balm (66), „maar ja, ik heb geen auto." Harry is de illustrator van De Duckwacht, een parodie op De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Harry maakte hem vijfentwintig jaar geleden. De Duckwacht maakt deel uit van een serie van honderd portretten, die De Galerij Der Groten heet. Ze zijn toentertijd gemaakt voor het weekblad Donald Duck, waar Harry illustrator was. „Het zijn allemaal beroemdheden uit de geschiedenis", legt hij uit. „Maar dan in Duckvorm".

In de serie vind je Hannibal, Marilyn Monroe en ook Raspoetin. De Duckwacht is één van Harry's favoriete werken. „Ik zag De Nachtwacht voor het eerst in het echt toen ik veertien was", vertelt hij. „Ik zag toen hoe prachtig het van kleur was – want ik kende De Nachtwacht alleen van zwart-wit plaatjes uit schoolboeken. Ik weet nog, ik vond die kleuren fascinerend." Toen Harry jaren later De Duckwacht maakte deed hij zijn best om die kleuren goed na te bootsen. De makers van weekblad Donald Duck hebben De Duckwacht nu nog een keer afgedrukt omdat het vierhonderd jaar geleden is dat Rembrandt werd geboren. De posters hangen door heel Nederland. „Het is mooi dat het zoveel aandacht krijgt", zegt Harry. „Waar zou dat toe leiden? Ik weet het niet. Misschien treed ik nog in Rembrandts voetsporen en wordt De Duckwacht heel beroemd.”