Costello & Toussaint

Zanger, pianist, songschrijver, arrangeur en producer Allen Toussaint (68), een sleutelfiguur van de soul uit New Orleans, verloor door de orkaan Katrina zijn huis en een schat aan bladmuziek, tapes en muziekinstrumenten. Toen de Britse popmuzikant Elvis Costello hem vroeg hoe hij kon helpen antwoordde Toussaint: „Help me nieuwe muziek maken.” Het resultaat is The River In Reverse, met oude en nieuwe nummers van het gelegenheidsduo. Na Costello’s samenwerking met het Brodsky Quartet, Burt Bacharach en Anne Sofie von Otter is deze combinatie de minst gekunstelde en meest geslaagde, omdat de Brit de New Orleanssoul door en door kent.

Veel songs zouden zo van Costello’s debuut My Aim Is True (1976) afkomstig kunnen zijn, ware het niet dat zijn geknepen voordracht aan diepte wint door scherpe accenten van de Crescent City Horns en Toussaints funky pianospel. De soulveteraan zingt zijn oorspronkelijk voor Lee Dorsey geschreven Who’s gonna help brother go further met een souplesse van een dertigjarige. Samen maken Costello en Toussaint zich in nieuwe nummers als Broken promise land kwaad over de inadequate reactie van de overheid op Katrina.

The River In Reverse (Verve Forecast/Universal)

    • Jan Vollaard