BNA Kubus voor Frits van Dongen

AMSTERDAM, 26 MEI. De architect Frits van Dongen krijgt dit jaar de BNA Kubus, de hoogste onderscheiding van de Bond van Nederlandse architecten. Van Dongen, die volgens de BNA een respectabel oeuvre heeft, krijgt de Kubus vooral voor de door hem ontworpen cultuurgebouwen. Dat zijn het poppodium Heineken Music Hall en het bioscoopcomplex Pathé Arena in Amsterdam, de schouwburg Harmonie in Leeuwarden en de concertzaal Philharmonie in Haarlem. Volgens de jury slaagde Van Dongen er in alle gevallen in tot unieke oplossingen te komen, elk met een eigen sfeer en uitstraling die recht doet aan het eigen karakter van de opgave en de locatie. ”Daarbij voelt Frits van Dongen de wensen en behoeften van de verschillende publieksgroepen goed aan en weet daaraan met zijn ontwerpen tegemoet te komen. In zijn gebouwen komt het feestelijke van het uitgaan tot uiting, soms ingetogen, dan weer uitbundig, stoer of glamoureus.” De BNA Kubus wordt op 17 november uitgereikt.