Beursgang internetbedrijf valt tegen

Internetbelbedrijf Vonage heeft een koele ontvangst op de beurs gekregen. De grootste beursgang van een internetbedrijf sinds Google is daarmee uitgedraaid op de slechtste beursgang van het jaar. Vonage sloot gisteren op 13,12 dollar per aandeel.

Woensdag, op de eerste handelsdag, daalde het aandeel met 13 procent. Gisteren zakte de koers nog eens 12 procent. Het bedrijf, dat nog nooit winst maakte, haalde met de beursgang 2,5 miljard dollar (2 miljard euro) op.

Met Vonage kunnen klanten goedkoper via internet bellen. Het bedrijf heeft 1,6 miljoen klanten. Het goedkoopste abonnement kost 15 dollar per maand. Vonage is het grootste internetbelbedrijf van de VS. De concurrent uit Europa heet Skype. Klanten van dit bedrijf bellen gratis.

Het in de staat New Jersey gevestigde Vonage leed vorig jaar 261 miljoen dollar verlies. De eerste drie maanden van dit jaar heeft het bedrijf 88 miljoen dollar aan reclame uitgegeven. Tot nu toe kostte het binnenhalen van een betalende klant gemiddeld 200 dollar.

Sinds de oprichting van het bedrijf in 2000 is de prioriteit van het bedrijf het binnenhalen van klanten geweest. Oprichter J. Citron denkt dat branchegenoten hierdoor moeilijk de markt kunnen betreden. De concurrentie is op de markt voor internetbellen echter sterk. Niet alleen internetbedrijven, maar ook telecomconcerns en kabelbedrijven zijn nu op deze markt actief. Kabelbedrijf Time Warner is de grootste Amerikaanse concurrent van Vonage en heeft 1 miljoen klanten.