Anderhalf uur ‘Lekker pûh!’ roepen

Isabelle Huppert in ‘Gabrielle’ scene uit de film Gabrielle FOTO: A-Film
Isabelle Huppert in ‘Gabrielle’ scene uit de film Gabrielle FOTO: A-Film A-Film

Gabrielle. Regie: Patrice Chéreau. Met: Isabelle Huppert, Pascal Greggory.

Heren met een stijve boord en grote knevels, dames met bollende rokken en strakgeregen lijfjes. De eerste beelden van Gabrielle brengen ons de negentiende eeuw binnen. Patrice Chéreau baseerde zich op een kort verhaal van Joseph Conrad, De terugkeer. Een heer op stand treft thuis een afscheidsbrief aan. Zijn vrouw heeft een geliefde gevonden en ze gaat met hem verder leven. Even later staat ze voor de deur. Ze komt terug, maar niet omdat die andere man haar heeft afgewezen. Ook niet omdat de gevoelens voor haar man toch te sterk zijn. Integendeel: „Als ik had gedacht dat je van mij hield, was ik nooit teruggekomen”, zegt ze.

Haar terugkeer lijkt een wraakoefening op een zelfingenomen kwast die zijn vrouwtje goed vond om op soiréetjes mee te pronken en verder niet. De film toont het duel, beschreven door de man, gedomineerd door de vrouw. Onbevredigend is dat man en vrouw niet dezelfde kaarten krijgen toebedeeld. Zij krijgt alle steun, hij staat te kijk als een opgeblazen heertje. Anderhalf uur lang ‘lekker pûh’ roepen is niet zo interessant.

    • Bas Blokker