Abbas stelt Hamas een ultimatum

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de regerende moslimfundamentalische beweging Hamas gisteren een ultimatum gesteld.

Hamas moet binnen tien dagen instemmen met de stichting van een Palestijnse staat op het grondgebied van de sinds 1967 door Israël bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, aldus de president.

Als Hamas een desbetreffend, 18 punten tellend ‘nationaal verzoeningsdocument’ niet wil accepteren, organiseert Abbas (die zelf tot Fatah behoort) over 40 dagen per presidentieel decreet een referendum. Het document is opgesteld door Fatah- en Hamasleiders in de Israëlische gevangenissen,

„De tijd is aangebroken om niet alleen te weten wat wij afwijzen, maar om te bepalen over welke politieke doelen wij het eens zijn”, aldus de Palestijnse president in Ramallah.

Hij voegde eraan toe dat als gevolg van de Israëlische bezetting, de chaos en anarchie in de Gazastrook en het Israëlische voornemen met Amerikaanse steun de grenzen definitief en eenzijdig vast te stellen „het hele nationale Palestijnse project in gevaar is”.

Hamas heeft nog niet officieel gereageerd, maar uit uitspraken van verscheidene ministers werd duidelijk dat de bereidheid in de regering om een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 te aanvaarden, groeit. Hamas is overigens in principe tegen een referendum. De organsatie betwijfelt of de president per decreet een volksraadpleging kan organiseren zonder de aanvaarding van een speciale referendum-wet.

In het ‘verzoeningsdocument’ wordt niet gesproken over een openlijke erkenning van Israël en al evenmin wordt geëist dat het handvest van Hamas wordt gewijzigd. Daarin is sprake van de vernietiging van de joodse staat.

Abbas eist wel dat Hamas (en Islamitische Jihad) toetreden tot de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en de PLO erkennen als „de enige en legitieme vertegenwoordiger” van het Palestijnse volk. De PLO erkende in 1988 Israël en door toe te treden tot de PLO zou Hamas dat ook doen.