Laser Turntable: platen draaien zonder slijtage

lt4a.jpgDe meeste muziekliefhebbers hebben geen lp meer in huis. Zelfs cd-verzamelingen worden in dit tijdperk van rippen en downloaden schaars. Maar er is nog een harde kern van vinylfetisjisten die zweert bij de langspeelplaat. Die albums koestert als kostbare kleinoden. Met een speciale platenwasmachine, een peperdure naald en zo’n postmoderne platenspeler die evenveel kost als een leuke middenklasseauto.
Het kan nog erger. Wie écht van zijn platen houdt, koopt een ELP Laser Turntable. Deze Japanse platenspeler speelt vinyl platen af door de groeven met een laser af te tasten. Er loopt dus geen naald over de langspeelplaat die slijtage kan veroorzaken. In plaats daarvan wordt de plaat op een zacht bedje van rubber gelegd, en behoedzaam naar binnen geschoven in een machine die sterke overeenkomsten vertoont met een uit de kluiten gewassen cd-speler. Dankzij de lasertechniek kan de Laser Turntable zelfs gebroken platen afspelen, zolang ze maar niet met plakband of lijm aan elkaar geplakt zijn.

Voor de liefhebbers: de laser ‘leest’ de groef exact tien micron (duizendste millimeter) onder de bovenste rand. Het moge duidelijk zijn dat deze platenspeler, die verkrijgbaar is vanaf 15.000 dollar, niet bedoeld is voor moderne dj’s die hun 12 inch remixes aan gort scratchen op een obligatoire Technics SL1200 draaitafel.
ELP wist afgelopen jaar maar liefst duizend exemplaren van de peperdure platenspeler te verkopen. Wereldwijd. Veel producten biedt ELP verder niet te koop aan op zijn site. Het is er één, welgeteld: de ELP Declicker is een apparaat om ruis en klik-geluiden te filteren, inclusief digitale uitgang. 2800 dollar voor de sjiekste manier om een lp te rippen naar je pc.

    • Marc Hijink