Een puist op het gelaat van St Petersburg

De G8-top nadert, half juli dalen de wereldleiders opnieuw op Sint Petersburg neer. Drie jaar geleden waren ze er voor het laatst op bezoek, toen vierde Poetin het driehonderdjarige bestaan van zijn geboortestad. ‘Piter’ kreeg toen een uitgebreide,  wat oppervlakkige face-lift. Het haveloze junkiekrot Kontantinovski veranderde binnen anderhalf jaar in een  blingbling-paleis, overal lag opeens vers asfalt met hagelwitte strepen, alle huizen langs de rijroute kregen een

fasci.jpgDe G8-top nadert, half juli dalen de wereldleiders opnieuw op Sint Petersburg neer. Drie jaar geleden waren ze er voor het laatst op bezoek, toen vierde Poetin het driehonderdjarige bestaan van zijn geboortestad.

‘Piter’ kreeg toen een uitgebreide,  wat oppervlakkige face-lift. Het haveloze junkiekrot Kontantinovski veranderde binnen anderhalf jaar in een  blingbling-paleis, overal lag opeens vers asfalt met hagelwitte strepen, alle huizen langs de rijroute kregen een likje verf (ook de holle gevels waarachter het huis was ingestort). De route vanaf het vliegveld was omzoomd door hoge groene hekken, zodat de staatslieden vanuit hun zwarte Mercedes geen vuilnisbelten en armoedige boerenstulpjes zagen.

Facelift-2 zal inmiddels wel zijn begonnen; het resultaat zie ik in juli. Één hele vieze puist wordt nu uitgeknepen: de skinheads. Lees maar. Gouverneur Matvijenko voegt er wel aan toe dat hun moorddadig gedrag zeer zeer on-Peterburgs is. Moet wel een Moskouse infectie zijn.

Skinheads hebben het ook wel erg druk de laatste maanden. Alsof Kaukasiërs, Afrikanen en Aziaten niet genoeg zijn, storten ze zich nu met verdubbelde energie op Hara Krishna’s, rapfans (hun oude vijand) en homoseksuelen. Wel zo veilig om Ariër te zijn in dit land.

Maar de staat moet natuurlijk niet al te voortvarend aan het arresteren slaan, want dan houdt het Kremlin in 2007 geen volksvijand meer over. 

    • Coen van Zwol