Wisselvallig weekeinde

De Hemelvaartsperiode lijkt dit jaar uitermate wisselvallig te gaan verlopen. Vooral morgen en vrijdag zijn de regenkansen groot. Op zaterdag en zondag komt er ook wat meer ruimte voor de zon. Bepalend voor het weer zijn lagedrukgebieden, die in hoog tempo van de oceaan, via het zeegebied ten noorden van Schotland en de Noordzee naar Scandinavië trekken. De bijbehorende storingen met hun bewolking, regen en buien dringen gemakkelijk tot onze omgeving door en beïnvloeden het weer geregeld. Verder blijven de temperaturen gematigd.

Vanavond en de komende nacht regent het eerst vooral in de zuidelijke helft van het land, later in de nacht dringt de regen ook weer de noordelijke provincies binnen. Bij een geleidelijk afnemende wind dalen de temperaturen hierbij tot waarden tussen 7 en 10 graden Celsius.

Morgenochtend regent het nog steeds in een groot deel van het land, in de middag wordt het vanuit het noordwesten tijdelijk droger. Vooral in het westen en noorden kan dan ook de zon af en toe doorbreken. Bij een meest matige westelijke wind komt het kwik tussen 13 en 17 graden Celsius uit en daarmee houdt het vrij koele weer van dit moment aan.

Ook vrijdag zijn de regenkansen groot bij vergelijkbare temperaturen. Tijdens het weekeinde trekt de regen weg en krijgen we met een opener weertype te maken. Perioden met zon en stapelwolken wisselen elkaar dan af en er valt nog maar een enkele bui. Het wordt iets warmer.