Geestfiets

Ik huurde een fiets, scheurde ermee over Times Square, ontweek taxi’s die afsloegen, remde voor deuren die plots openden en toeristen die het schermpje van hun camera belangrijker vonden dan mijn voorband – en prees mezelf uiteindelijk gelukkig dat ik het overleefde. Genoot ondertussen ook nog van de snelheid. Times Square blijkt nog mee te

fiets1.jpgIk huurde een fiets, scheurde ermee over Times Square, ontweek taxi’s die afsloegen, remde voor deuren die plots openden en toeristen die het schermpje van hun camera belangrijker vonden dan mijn voorband - en prees mezelf uiteindelijk gelukkig dat ik het overleefde. Genoot ondertussen ook nog van de snelheid.

Times Square blijkt nog mee te vallen. Er kwam sinds 1995 geen fietser om. Wel zijn er regelmatig ongelukken. Kijk naar de kaarten.

Nu Manhattan een soort constante staat van spitsuur van taxi’s, bussen en - waarom toch? - bezoekende auto’s bereikt heeft, wil de stad het veilige fietsen bevorderen. De avenue’s krijgen fietspaden (geen taxi die zich er druk om maakt) en fietsers wordt opgeroepen aan een helm en kniebeschermers te denken.

Hier is een kaart, voor als je niet bang uitgevallen bent. Vergeet niet: het woord dooringis niet zomaar ontstaan.
fiets2.jpg

    • Freek Staps