Wat doen de kinderen

Labyrinth, gegraven door Willem Kuipers en anderen in september 2005 op het strand van Ouddorp
Labyrinth, gegraven door Willem Kuipers en anderen in september 2005 op het strand van Ouddorp

Op stap met Herakles

Op 26 mei organiseert het Allard Pierson Museum een activiteitenmiddag voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, naar aanleiding van de tentoonstelling Herakles, de grootste held van de oudheid. Herakles was de grootste krachtpatser uit de Griekse mythologie. Deze halfgod heeft met zijn uitzonderlijke kracht onmenselijk zware heldendaden verricht. Hij doodde een negenkoppige slang, mensenetende paarden en vogels en ontvoerde de hellehond uit de onderwereld.

De Herakles van Nederland heet Wout Zijlstra. De sterkste man van Nederland zal zijn krachten tonen door een telefoonboek doormidden te scheuren, maar hij zal ook vertellen hoe hij in 2001 de titel sterkste man van Nederland kreeg. En misschien mogen de kinderen hun kracht met hem meten. Behalve een rondleiding over de tentoonstelling door conservator Geralda Jurriaans-Helle kunnen de kinderen ook zelf een kartonnen leeuwenkop knutselen, zoals Herakles die droeg tijdens zijn heldendaden.

‘Herakles’-activiteitenmiddag in het Allard Pierson Museum 26 mei vanaf 13u, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam. Res (verplicht): 020-5252556. Deelname: € 5 per kind.

Luisteren naar schrijvers

Madurodam organiseert in samenwerking met de uitgevers Van Goor en Van Holkema & Warendorf van 30 mei t/m 3 juni de Madurodam VoorleesVijfdaagse met bekende kinderboekenschrijvers en –illustratoren. Kinderen krijgen de kans om te luisteren naar hun favoriete schrijver of om samen met auteurs en illustratoren een interactief programma te beleven. Bekende namen zoals Francine Oomen, Jacques Vriens en Sanne de Bakker presenteren in hun eigen stijl een programma. Het programma verschilt per dag en vindt dagelijks plaats tussen 11u en 16u. Daarnaast is het mogelijk om boeken te kopen en te laten signeren. Voor deze gelegenheid komt heel Madurodam in het teken van het kinderboek te staan door onder andere een boekenspeurtocht en enkele leestafels.

De VoorleesVijfdaagse is van 30 mei t/m 3 juni. Madurodam is gedurende deze periode dagelijks open van 09u tot 20u. De kassa’s sluiten één uur eerder. Entree: volwassenen € 12,50; kinderen 3-11 jaar € 9,00; kinderen 0-2 jaar gratis en 65+ € 11,50. Zie www.madurodam.nl.

Verkleden als non of kok

Dat Willem van Oranje in Het Prinsenhof heeft gewoond weet bijna iedereen, maar wie woonden er nog meer? En wat is er in al die tijd allemaal gebeurd? Verkleed als non, ridder, kok of Prins Willem van Oranje maken kinderen tussen 7 en 11 jaar een tocht vol verrassingen door Museum Het Prinsenhof in Delft. Daarna gaan ze zelf een masker maken.

26 mei van 11-12u30 in het Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft. Entree: € 5, - p.p. Res. noodzakelijk: 015-2602358

Zelf boter maken

Op het kindererf van het Nederlands Openluchtmuseum kunnen kinderen in de weekends zelf boter maken van echte room. Karnen, kneden en zouten en als het klaar is, kunnen ze hun eigen boter proeven op een stukje brood. Ook op 2e Pinksterdag

Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. T/m 31 okt dag. geopend van 10 tot 17u. Entreeprijs: € 12,90 (volw.); € 9,00 (4 t/m 12 jaar) € 12,40 (65+) Het dagabonnement voor de historische tram is inbegrepen. Inl 026-3576111 en www.openluchtmuseum.nl

Labyrint scheppen

De labyrintkunstenaar Willem Kuipers gaat met enthousiaste zandscheppers een groot labyrint graven op het strand bij Beach End strandpaviljoen in Noordwijk. Het evenement vindt plaats op zondag 28 mei van 12u30 tot 15u30. Jong en oud zijn met schep of schop en stevig schoeisel of laarzen welkom om mee te doen aan de bouw van het kunstwerk. Als er genoeg is geschept, wordt het labyrint gelopen. Dan is het wachten op de vloed. Terwijl het water snel opkomt lopen de deelnemers het labyrint, terwijl het zich vult met water. Bij hoog water loopt het labyrint vol en verdwijnt tenslotte in de golven.

Beach End Strandpaviljoen, Kon. Astridboulevard (afrit 1, unit 1), Noordwijk. www.beachend.nl. Aanmelden: info@willemlabyrint.nl. Inl www.willemlabyrint.nl. Deelname €2,50 (t/m 12 jaar) en €5 (volw.).

Kunst kijken op Biënnale

Van 28 mei t/m 18 juni is Fort ‘t Hemeltje (vlakbij Utrecht) de thuishaven van de kleine biënnale . Op de kleine biënnale zijn tien nieuwe kunstwerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland te zien en is dus niet zo gigantisch als de grote biënnale in Venetië of Brazilië. De kleine biënnale heet ook ‘klein’ omdat de kunstwerken speciaal zijn gemaakt voor volwassenen én kinderen. Je kunt nog meer dingen doen: in de verhoorkamer kun je uitblazen en laten weten wat je ervan vond, in de souvenirshop kun je zelf een biënnalesouvenir maken.

De kleine biënnale: 28 mei t/m 18 juni. Inl.www.dekleinebiënnale.nl

Sprookjes tekenen

Op zondag 28 mei om 14u is Charlotte Dematons te gast bij boekhandel Paagman in Den Haag. Ze zal samen met kinderen in een vertelvoorstelling een sprookje van Grimm tot leven brengen, door dat samen met kinderen te gaan tekenen. Dematons is illustratrice en kreeg deze week de Zilveren Penseel 2006 voor haar illustraties bij de de nieuwe complete verzameling van Sprookjes van Grimm.

Paagman Den Haag, Frederik Hendriklaan 217, Den Haag op 28 mei om 14u . Toegang gratis, reserveren verplicht via 070-3383838 of info@paagman.nl